Spätzle su omiljena tjestenina s jajima koja se jede se u kuhinjama Njemačke, Austrije, Švicarske, Mađarske i Tirola. Omiljene su u njemačkoj pokrajini Švabiji i skijaškom raju u Austriji - Vorarlbergu. Kod nas se kriju i iza naziva ljevanci. Isprobajte ih u prefinoj kombinaciji sa svinjetinom i mirisnim umakom od gljiva.

Sastojci za špecle sa svinjetinom i gljivama:

4 svinjska odreska (vratina, kotleti…)

Sastojci za špecle:

  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • 1 dl mineralne vode
  • sol

Sastojci za umak od gljiva:

  • 250 g gljiva (lisičarke, šampinjoni…)
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 grančica svježeg timijana
  • 50 ml bijelog vina
  • 100 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
  • maslinovo ulje
  • grančica svježeg peršina
  • sol, papar

Priprema špecli sa svinjetinom u umaku od gljiva:

  1. Zagrijte ulje u tavi. Začinite kotlete soli i paprom pa ih pecite na tavi oko tri do četiri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Prebacite ih na tanjur i poklopite.
  2. Za umak gljive dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati) pa ih narežite na ploške. Zagrijte tavu, dodajte malo maslinova ulja pa ubacite sjeckani češnjak i timijan. Kad zamiriši, dodajte gljive te nastavite pirjati još 10 minuta dok ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Vratite meso u tavu, podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari i tekućina se ne reducira. Posolite i popaprite pa dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak lijepo ne poveže, a meso bude gotovo.
  3. Za špecle dobro umutite jaja pa ih pomiješajte s brašnom. Miješajte ulijevajući vodu sve dok tijesto ne počne kliziti sa žlice. Ostavite desetak minuta pa protisnite kroz sito u vruću vodu, a ako nemate cjedilo, tijesto možete sastrugati žlicom s drvene daske. Umak pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite s tjesteninom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju