Spätzle su omiljena tjestenina s jajima koja se jede se u kuhinjama Njemačke, Austrije, Švicarske, Mađarske i Tirola. Omiljene su u njemačkoj pokrajini Švabiji i skijaškom raju u Austriji - Vorarlbergu. Kod nas se kriju i iza naziva ljevanci. Isprobajte ih u prefinoj kombinaciji sa svinjetinom i mirisnim umakom od gljiva.

Sastojci za špecle sa svinjetinom i gljivama:

4 svinjska odreska (vratina, kotleti…)

Špecle:

200 g brašna
2 jaja
1 dl mineralne vode
sol

Umak od gljiva:

250 g gljiva (lisičarke, šampinjoni…)
1 češanj češnjaka
1 grančica svježeg timijana
50 ml bijelog vina
100 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
maslinovo ulje
grančica svježeg peršina
sol, papar

Priprema:

1. Zagrijte ulje u tavi. Začinite kotlete sa soli i paprom pa ih pecite na tavi oko tri do četiri minute sa svake strane, dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Prebacite ih na tanjur i poklopite.

2. Za umak gljive dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati) pa ih narežite na ploške. Zagrijte tavu, dodajte malo maslinova ulja pa ubacite sjeckani češnjak i timijan. Kad zamiriši dodajte gljive te nastavite pirjati još 10 minuta dok ne omekšaju i ne ispuste tekućinu. Vratite meso u tavu, podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari i tekućina se ne reducira. Posolite i popaprite pa dodajte vrhnje i kuhajte dok se umak lijepo ne poveže, a meso bude gotovo.

3. Za špecle dobro umutite jaja pa ih pomiješajte s brašnom. Miješajte ulijevajući vodu sve dok tijesto ne počne kliziti sa žlice. Ostavite desetak minuta pa protisnite kroz sito u vruću vodu, a ako nemate cjedilo, tijesto možete sastrugati žlicom s drvene daske. Umak pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite s tjesteninom.

Omiljeni zalogaji Oktoberfesta: Najpopularnije kobasice slavnog festivala Oktoberfest - 1 Oktoberfest - 2 Oktoberfest - 3 +1 Oktoberfest - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju