Snježne kuglice su fini blagdanski keksi koji se pripremaju od namirnica koje već imate kod kuće – brašna, šećera, maslaca i oraha. Ako niste obožavatelj oraha, ne brinite. Kuglice možete napraviti i od badema, lješnjaka ili čak pistacije.
Teško je procijeniti od kuda potječu jer se danas rade diljem svijeta – u Rusiji su poznati kao čajni keksi, u Meksiku kao vjenčani zalogajčići, u Grčkoj se zovu Kourambiede.
Najbolje od svega? Vrlo brzo ih možete pripremiti u vlastitom domu – bit će vam potrebno otprilike pola sata. Ispečene ih držite u kutiji u hladnjaku tri do četiri dana, a smjesu možete i smrznuti i držati u ledenici do tri mjeseca.
Sastojci za snježne kuglice:
- 225 g sitno nasjeckanih oraha
- 130 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- 115 g omekšanog maslaca
- 50 g bijelog šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema snježnih kuglica:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sitno nasjeckane orahe, običan bijeli šećer, prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Dodajte omekšani maslac i rukama ga utisnite u brašno da dobije teksturu mokrog pijeska.
- Oblikujte rukama kuglice promjera oko 2,5 centimetara.
- Stavite ih na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
- Dok su pečene kuglice još uvijek tople, ali dovoljno hladne da ih možete držati u rukama uvaljajte ih u šećer u prahu. Posipajte ostatak praha po njima kad se u potpunosti ohlade. Dobar tek!