Snježne kuglice su fini blagdanski keksi koji se pripremaju od namirnica koje već imate kod kuće – brašna, šećera, maslaca i oraha. Ako niste obožavatelj oraha, ne brinite. Kuglice možete napraviti i od badema, lješnjaka ili čak pistacije.

Teško je procijeniti od kuda potječu jer se danas rade diljem svijeta – u Rusiji su poznati kao čajni keksi, u Meksiku kao vjenčani zalogajčići, u Grčkoj se zovu Kourambiede.

Najbolje od svega? Vrlo brzo ih možete pripremiti u vlastitom domu – bit će vam potrebno otprilike pola sata. Ispečene ih držite u kutiji u hladnjaku tri do četiri dana, a smjesu možete i smrznuti i držati u ledenici do tri mjeseca.

Sastojci za snježne kuglice:

  • 225 g sitno nasjeckanih oraha
  • 130 g šećera u prahu
  • 120 g brašna
  • 115 g omekšanog maslaca
  • 50 g bijelog šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema snježnih kuglica:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite sa strane.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sitno nasjeckane orahe, običan bijeli šećer, prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Dodajte omekšani maslac i rukama ga utisnite u brašno da dobije teksturu mokrog pijeska.
  4. Oblikujte rukama kuglice promjera oko 2,5 centimetara.
  5. Stavite ih na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 minuta.
  6. Dok su pečene kuglice još uvijek tople, ali dovoljno hladne da ih možete držati u rukama uvaljajte ih u šećer u prahu. Posipajte ostatak praha po njima kad se u potpunosti ohlade. Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju