U sezoni kiselog kupusa Nijemci i Francuzi se mahom bacaju na pripremu složenaca od krumpira u koje, ovisno o ukusu, dodaju i kobasice i špek, ili pak poriluk.
Bavarci vole dodati jabuku, koja daje sočnost, čak i podliti složenac njezinim sokom, a na sjeveru Francuske, u Alsaceu, u receptima se igraju vinom i senfom. Zimsku musaku možete "pojačati" i mješavinom kiselog vrhnja i jaja te prema želji, ribanog sira, kojim prekrijte složenac.
Sastojci za složenac od kupusa i krumpira:
- 500 g kiselog kupusa
- 1 kg krumpira
- 1 manja glavica luka
- 2 kobasice
- 150 g špeka
- 1 list lovora
- 1 jabuka
- 2,5 dl povrtnog ili mesnog temeljca
Priprema:
- Krumpire skuhajte u kori i kad se ohlade, narežite ih na ploške.
- Narežite luk pa ga pržite na tavi dok ne postane staklast. Dodajte i narezani špek i nakon nekoliko minuta jabuku narezanu na kockice, kobasice narezane na ploške i lovorov list. Podlijte s 1,5 dl temeljca i pirjajte oko dvadeset minuta, prema potrebi dodajući vode. Posolite i popaprite prema ukusu.
- U nauljenu posudu za pečenje stavite ploške krumpira pa rasporedite kupus s mesom te na vrh složite krumpir. Pecite oko 20 minuta na 200 Celzijusevih stupnjeva pa prelijte preostalim temeljcem i pecite još oko 20 minuta. Ostavite da se hladi 10-15 minuta prije posluživanja.