U sezoni kiselog kupusa Nijemci i Francuzi se mahom bacaju na pripremu složenaca od krumpira u koje, ovisno o ukusu, dodaju i kobasice i špek, ili pak poriluk.

Bavarci vole dodati jabuku, koja daje sočnost, čak i podliti složenac njezinim sokom, a na sjeveru Francuske, u Alsaceu, u receptima se igraju vinom i senfom. Zimsku musaku možete "pojačati" i mješavinom kiselog vrhnja i jaja te prema želji, ribanog sira, kojim prekrijte složenac.

Sastojci za složenac od kupusa i krumpira:

  • 500 g kiselog kupusa
  • 1 kg krumpira
  • 1 manja glavica luka
  • 2 kobasice
  • 150 g špeka
  • 1 list lovora
  • 1 jabuka
  • 2,5 dl povrtnog ili mesnog temeljca


Priprema:

  1. Krumpire skuhajte u kori i kad se ohlade, narežite ih na ploške.
  2. Narežite luk pa ga pržite na tavi dok ne postane staklast. Dodajte i narezani špek i nakon nekoliko minuta jabuku narezanu na kockice, kobasice narezane na ploške i lovorov list. Podlijte s 1,5 dl temeljca i pirjajte oko dvadeset minuta, prema potrebi dodajući vode. Posolite i popaprite prema ukusu.
  3. U nauljenu posudu za pečenje stavite ploške krumpira pa rasporedite kupus s mesom te na vrh složite krumpir. Pecite oko 20 minuta na 200 Celzijusevih stupnjeva pa prelijte preostalim temeljcem i pecite još oko 20 minuta. Ostavite da se hladi 10-15 minuta prije posluživanja.
Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju