Ostalo vam kod kuće starih kroasana? Napravite slatki složenac s njima po uzoru na puding od kruha. Riječ je o vrlo jednostavnom receptu za koji vam ne treba mnogo slastičarskog znanja, niti posebnih pomagala.
Želite li ovom desetu dodati posebnu dubinu okusa, grožđice što duže držite namočene u burbonu. Zbog upotrebe alkohola, ovaj se recept ne preporučuje mlađima od 18. godina.
Sastojci za slatki složenac od kroasana:
- 625 ml vrhnja za šlag
- 160 g grožđica
- 150 g šećera
- 125 ml burbona
- 60 g badema
- 6 kroasana
- 3 jaja
- 2 žlice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posluživanje
- svježe bobičasto voće po želji za posluživanje
Priprema slatkog složenca od kroasana:
- Grožđice namočite u burbonu.
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva. Prepolovite stare kroasane po pola i stavite ih peći oko 8 do 12 minuta u pećnicu dok ne dobiju smeđu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade.
- Smanjite temperaturu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Ocijedite grožđice od burbona pa ih stavite u veliku zdjelu te pomiješajte s vrhnjem za šlag, jajima, šećerom, ekstraktom vanilije i malo soli.
- Natrgajte tostirane kroasane na manje komade. Polovicu kroasana stavite na dno lima za pečenje. Prelijte preko njih pola smjese na bazi grožđica, jaja i vrhnja te posipajte polovicu narezanih badema.
- Preko toga dodajte ostatak tostiranih kroasana, ostatak kreme i bademe.
- Pecite složenac u zagrijanoj pećnici oko 45 do 50 minuta dok se termički ne obradi do kraja.
- Ispečeni složenac poslužite sa šećerom u prahu i svježim bobičastim voćem po želji. Dobar tek!
Nacionalni ponos: Pravi razlog zbog kojeg Francuzi ne jedu stari kruh +0