Skromna pizza fritta ili pržena pizza, manje je poznata rođakinja napuljske pizze (napoletane), a nastala je kao odgovor na krizu zbog Drugog svjetskog rata. Kako su brojne peći za pizzu stradale tijekom bombardiranja, a nije bilo niti sastojaka na raspolaganju, Talijani su morali smisliti alternativu za pripremu pizze – umjesto peći poslužili su se tavom ili loncem s vrućim uljem, a kao nadjev koristili su manje poželjne sastojke, poput neuglednih stabljika artičoka.

Pržena pizza prozvana je pizzom naroda, a ulični prodavači znali su je prodavati i po principu a ogge a otto, što znači da su je kupci mogli pojesti taj dan i platiti osam dana kasnije.

Prženu pizzu u Italiji možete pronaći u nekoliko oblika: poput pržene calzone ili pak jastučića vrućeg tijesta koji se premazuju umakom od rajčice, posipaju sirom ili poslužuju s mortadelom.

Sastojci za pizzu frittu

  • 250 g brašna
  • 160 ml mlake vode
  • 6 g suhog aktivnog kvasca
  • 1 žličica morske soli
  • 1 žlica maslinova ulja

Nadjev:

  • 400 g passate
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šaka svježih listova bosiljka
  • 125 g mozzarelle
  • 20 g ribanog parmigiano reggiana
  • ulje za prženje

Priprema pizze fritte

  1. Prosijte brašno u veliku zdjelu i napravite udubinu u sredini pa pospite solju. U mlakoj vodi razmutiti kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta pa ulijte u brašno i promiješajte. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 5 minuta pa ulijte maslinovo ulje i mijesite još 5 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Tijesto prebacite u nauljenu posudu pa pokrijte prozirnom folijom da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči na toplom mjestu. Dok se tijesto diže, pripremite umak
  2. Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte češnjeve češnjaka i čim počnu tamniti, izvadite ih. Ulijte umak od rajčice pa dodajte sol i papar, promiješajte, poklopite i vratite na štednjak da se reducira i zgusne, oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Dok se umak kuha, možete naribati sir i narezati mozzarellu. Kada je umak gotov, maknite ga s vatre, umiješajte tri listića svježeg bosiljka i ostavite da se potpuno ohladi.
  3. Nakon što se tijesto udvostruči, kratko ga premijesite pa podijelite u loptice od oko 70 g. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku lopticu na 15 cm širine.
  4. Na polovicu razvaljanog tijesta stavite dvije kriške mozzarelle (ostavite oko 1 cm od ruba) i prstohvat ribanog sira. Zatim prelijte žlicom umaka i prekrijte listom ili 2 listića svježeg bosiljka. Praznu polovicu preklopite preko nadjeva pa pričvrstite rubove. Tijesto pržite u dobro zagrijanom ulju, oko minutu i pol sa svake strane, komad po komad pa ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijedi višak ulja.

Pizze na testu: Otkrivamo što sve vrijedi probati na Pizza Festivalu u Zagrebu Pizza festival Zagreb - 18 Pizza festival Zagreb - 5 Pizza festival Zagreb - 10 +14 Pizza festival Zagreb - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju