Skromna pizza fritta ili pržena pizza, manje je poznata rođakinja napuljske pizze (napoletane), a nastala je kao odgovor na krizu zbog Drugog svjetskog rata. Kako su brojne peći za pizzu stradale tijekom bombardiranja, a nije bilo niti sastojaka na raspolaganju, Talijani su morali smisliti alternativu za pripremu pizze – umjesto peći poslužili su se tavom ili loncem s vrućim uljem, a kao nadjev koristili su manje poželjne sastojke, poput neuglednih stabljika artičoka.
Pržena pizza prozvana je pizzom naroda, a ulični prodavači znali su je prodavati i po principu a ogge a otto, što znači da su je kupci mogli pojesti taj dan i platiti osam dana kasnije.
Prženu pizzu u Italiji možete pronaći u nekoliko oblika: poput pržene calzone ili pak jastučića vrućeg tijesta koji se premazuju umakom od rajčice, posipaju sirom ili poslužuju s mortadelom.
Sastojci za pizzu frittu:
- 250 g brašna
- 160 ml mlake vode
- 6 g suhog aktivnog kvasca
- 1 žličica morske soli
- 1 žlica maslinova ulja
Nadjev:
- 400 g passate
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- 1 šaka svježih listova bosiljka
- 125 g mozzarelle
- 20 g ribanog parmigiano reggiana
- ulje za prženje
Priprema pizze fritte:
- Prosijte brašno u veliku zdjelu i napravite udubinu u sredini pa pospite solju. U mlakoj vodi razmutiti kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta pa ulijte u brašno i promiješajte. Prebacite tijesto na radnu površinu i mijesite 5 minuta pa ulijte maslinovo ulje i mijesite još 5 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Tijesto prebacite u nauljenu posudu pa pokrijte prozirnom folijom da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči na toplom mjestu. Dok se tijesto diže, pripremite umak
- Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte češnjeve češnjaka i čim počnu tamniti, izvadite ih. Ulijte umak od rajčice pa dodajte sol i papar, promiješajte, poklopite i vratite na štednjak da se reducira i zgusne, oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Dok se umak kuha, možete naribati sir i narezati mozzarellu. Kada je umak gotov, maknite ga s vatre, umiješajte tri listića svježeg bosiljka i ostavite da se potpuno ohladi.
- Nakon što se tijesto udvostruči, kratko ga premijesite pa podijelite u loptice od oko 70 g. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte svaku lopticu na 15 cm širine.
- Na polovicu razvaljanog tijesta stavite dvije kriške mozzarelle (ostavite oko 1 cm od ruba) i prstohvat ribanog sira. Zatim prelijte žlicom umaka i prekrijte listom ili 2 listića svježeg bosiljka. Praznu polovicu preklopite preko nadjeva pa pričvrstite rubove. Tijesto pržite u dobro zagrijanom ulju, oko minutu i pol sa svake strane, komad po komad pa ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijedi višak ulja.
Pizze na testu: Otkrivamo što sve vrijedi probati na Pizza Festivalu u Zagrebu +14