Prženi kikiriki savršena je grickalica za gledanje televizije. Na tržištu se nalaze različite vrste aromatiziranih i prženih kikirikija. Ako još uvijek niste našli idealnu kombinaciju okusa za sebe, ne brinite. Kikiriki možete i sami ispržiti.
Kupite sirovi blanširani kikiriki i samostalno ga ispržite u pećnici sa slasnom kombinacijom omiljenih začina. Mi vam donosimo recept za slatko-slane pržene kikirikije s medom.
Sastojci za prženi slatko-slani kikiriki:
- 450 g sirovih blanširanih kikirikija
- 80 g meda
- 75 g šećera
- 25 g krumpirova škroba
- 15 g maslaca
- 2,5 g soli
- 1 žlica biljnog ulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema prženog slatko-slanog kikirikija:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Sirove blanširane kikirikije rasporedite na lim za pečenje i stavite tostirati oko 10 do 12 minuta.
- Izvadite kikiriki iz pećnice i smanjite temperaturu pećnice na 150 Celzijevih stupnjeva.
- U zdjelici pomiješajte pola čajne žličice soli s 25 g šećera i stavite sa strane.
- U lončiću pomiješajte med, preostali šećer i sol, krumpirov škrob, ulje, ekstrakt vanilije i maslac. Kuhajte smjesu na laganoj vatri uz često miješanje dok se svi sastojci ne sljube i rastope. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
- Prelijte dobivenu smjesu preko tostiranih kikirikija.
- Vratite kikiriki u pećnicu i pecite ih još oko 25 minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Prebacite tostirani kikiriki u zdjelu i pustite da se ohladi do kraja. Posipajte ih pripremljenom mješavinom soli i šećera. Dobar tek!
Prvo se tope, a onda žvaču: Najneobičnije grickalice koje možete isprobati i ponijeti na planinarenje +0