Ovaj jednostavan recept za povrtne lazanje s puno sira namirit će vaše potrebe za zelenim, ali i za finim okusima. Povrće s aromom češnjaka sjajno će se sljubiti s bešamelom i ricottom, kao i s fetom i finim zapečenim ribanim sirom na vrhu.
Za pripremu i slaganje ovih lazanja trebat će vam dvadesetak minuta, a one će se peći otprilike 45 minuta. Dobar tek!
Povrtne lazanje s puno sira - sastojci:
- 30 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 350 ml mlijeka
- 250 – 300 g šparoga, očišćenih i narezanih
- 2 tikvice, narezane na trakice
- 2 mlada luka, očišćena i narezana na ploške
- 250 g špinata, očišćenog
- 10-15 listova lazanja
- 150 g smrznutog graška
- 250 g ricotte
- 200 g feta sira, smrvljenog
- 2 rajčice, narezane na tanke ploške
- 25 g svježih listova bosiljka, nasjeckanih, plus za posluživanje
- 120 g ribanog sira (edamera ili gaude)
- sol
- papar
- 2 žlice maslinovog ulja
Povrtne lazanje s puno sira - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Otopite maslac u maloj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno. Kuhajte, miješajući, otprilike 1 minutu ili dok brašno ne počne dobivati boju (pazite da ne izgori). Maknite s vatre. Postupno umiješajte mlijeko i miješajte da se sjedini. Vratite na vatru i kuhajte, neprestano miješajući, 3 minute ili dok umak ne zavrije i ne zgusne se. Maknite s vatre. Posolite i popaprite.
- Zakuhajte posoljenu vodu u loncu i blanširajte šparoge oko dvije minute. Zadnju minutu dodajte tikvice, grašak i špinat. Ocijedite i prosušite papirnatim ručnikom.
- U tavi zagrijete maslinovo ulje. Kratko popržite luk, posolite, dodajte češnjak i kratko ga pržite, pa dodajte sve povrće. Pirjajte ga 2-3 minute pa maknite s vatre. Začinite po želji.
- Dno vatrostalne posude dimenzija 20 cm x 28 cm prekrijte s bešamel umakom pa nekuhanim listovima lazanja. Na njih stavite trećinu povrća, trećinu ricotte i trećinu feta sira. Ponovite još u dva sloja i završite slijem tjestenine. Prelijte ga bešamelom, pospite naribanim sirom i poslažite kriške rajčice i bosiljak.
- Pecite lazanje 45 minuta ili ne dobiju lijepu boju, a rubovi se ne zapeku. Pospite s još svježeg bosiljka i poslužite vruće.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Susrećemo ih svakodnevno: Najotrovnije biljke u Hrvatskoj čija konzumacija može biti kobna