Mala vretena ili pljukanci u Istri su omiljeni sa šparogama, pestom, pršutom, škampima ili tartufima, a sjajan su prilog i uz gulaš ili žgvacet. Tipični oblik, debeljuškast u sredini i tanji na krajevima, dobiva se trljanjem između pobrašnjenih dlanova.

Da bi se pljukanci mogli pravilno oblikovati i lijepo skuhati, tijesto treba biti tvrđe, zbog čega je potrebno uložiti nešto truda da bi se dobro izmijesilo i dobila glatka, homogena kugla. Kako se ne bi zalijepili, pljukance stavite na stolnjak ili papir pa ih pospite brašnom. Pripremite li veću količinu unaprijed, možete ih zamrznuti na pladnju, a njega prekrijte prozirnom folijom. Prilikom kuhanja ne treba ih prethodno odmrznuti, samo ih ubacite u vruću vodu. Recepti za tijesto razlikuju se od kuhara do kuhara, a osim brašna, vode i soli neki dodaju i jaja, a ponekad i maslinovo ulje kako bi pljukanci bili elastični. No pljukanci se odlično snalaze i u veganskim receptima.

"Pljukanci su prva tjestenina koju sam učila raditi još kao mala djevojčica sa sestrom dok nas je nona čuvala. Njihova izrada idealna je prilika da u pripremanje jela uključite i najmlađe jer trljanje tijesta među dlanovima podsjeća na igru s plastelinom ili glinom", kaže Marina Minko, koja svojim receptima za portal Kreni zdravo razbija predrasude o bezokusnoj ili nemaštovitoj veganskoj prehrani.

Njezini pljukanci ne traže puno vremena ili truda, a poslužiti ih možete uz bučino ulje i pržene sjeckane sjemenke od bundeve ili uz pesto od koprive, medvjeđeg luka, oraha i maslinova ulja. Na portalu Kreni zdravo potražite Marinine savjete za pripremu pesta, a u nastavku je njezin recept za pljukance od bundeve.

Sastojci za pljukance od bundeve:

  • 200 g glatkog pšeničnog brašna
  • 200 g rižina brašna
  • 200 g pirea od pečene bundeve (500 g svježe bundeve)
  • 1 glavica češnjaka
  • 180 ml vruće vode
  • 1 jušna žlica soli
  • 1 jušna žlica maka

Priprema pljukanaca od bundeve:

  1. Bundevu i češnjak najprije treba ispeći u pećnici. Češnjaku odrežite samo vrh i u ljusci ga zamotajte u aluminijsku foliju. Kako bundeva tijekom pečenja izgubi vodu, da biste dobili oko 200 g pirea, trebat ćete barem dvaput toliko svježe bundeve. Bundevu nasjeckajte na srednje velike komade te s češnjakom u foliji pecite na 200 °C oko 20 minuta ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada.
  2. Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori i ogulite bundevu, a češnjak samo istisnite iz ljuske pa štapnim mikserom ili blenderom pretvorite u pire.
  3. U posudi prosijte oba brašna, dodajte pire, sol i mak te ulijte vruću vodu. Na početku promiješajte kuhačom jer je voda vruća, a zatim rukama dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Tijesto mora biti između mekanog i tvrdog. Po potrebi dodajte još brašna. Najsigurnije je da, dok radite tijesto, stavite vodu u lonac da proključa. Otkinite malen komadić tijesta, formirajte pljukanac i stavite ga u vodu. Trebat će mu kratko da ispliva i bude kuhan, a vi ćete tako znati je li tekstura tijesta dobra. Pretvrdo tijesto rezultira žilavim pljukancima, a premekano time da se raspadaju tijekom kuhanja. Zbog toga sugeriram test tijekom pravljenja i prije dodavanja dodatnog brašna.
  4. Kad ste zadovoljni teksturom tijesta, ostavite da odmori pola sata i nakon toga krenite u izradu.
  5. Pljukanci imaju oblik vretena. Da biste dobili taj oblik, komadiće tijesta koje otkinete treba samo protrljati među pobrašnjenim dlanovima ili o podlogu. Radije pravite sitnije pljukance jer su ukusniji. Dakle, otkinuti komadić tijesta neka bude veličine pola lješnjaka.
  6. Kuhajte ih u slanoj vodi tako da ih ubacite u proključalu vodu i kuhate dok ne isplivaju na površinu i njihova sredina bude mekana. Ovisno o debljini pljukanaca, to može biti između 5 i 8 minuta. I najbolji domaći pljukanci su gotovi!

7 predobrih jela za svaki dan ovoga tjedna koja su puna proteina Napravite proteinske palačinke Pečeni losos Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla +0 Svinjski kotlet

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju