Na spomen scarpaccije Talijani pomisle na ljeto i tikvice. Pita ili složenac od tikvica omiljen je u Toskani, osobito oko Viagreggia. U prijevodu s talijanskog pita nema baš reprezentativan naziv, no "stara cipela" ime ne duguje okusu, već izgledu. Navodno bi trebala biti tanka poput potplata istrošene obuće, ali dobrodošle su i deblje varijante tijesta, ovisno o ukusima.
 

Sastojci za pitu od tikvica: 

  • 900 g tikvica
  • 200 g mladog luka
  • 6 g svježe majčine dušice (nasjeckane)
  • 300 g jaja (oko 7 velikih jaja)
  • 90 g brašna
  • 30 g češnjaka
  • 240 g parmezana
  • 10 ml maslinova ulja
  • 1 prstohvat papra
  • 5 g soli
  • mlijeko (oko 1 dl) 

Priprema pite od tikvica:

  1. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tikvice po dužini narežite na ploške ili tanke štapiće. Nasjeckajte mladi luk.
  2. Zagrijte tavu s jednom žličicom maslinova ulja pa dodajte tikvice, mladi luk i svježi timijan, prstohvat soli i prstohvat papra. Pirjajte na jakoj vatri dok tikvice ne omekšaju i ne otpuste tekućinu. Prebacite ih u cjedilo i ostavite 10 minuta da se ocijede.
  3. Za to vrijeme pomiješajte jaja, češnjak i brašno. Postepeno dodajte oko 1 dl mlijeka tako da dobijete glatko tijesto. Zatim dodajte 200 g naribanog sira i promiješajte.
  4. Prebacite tikvice u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje pa prelijte smjesom od jaja i pospite preostalim naribanim sirom. Pecite na 210 Celzijevih stupnjeva 15 - 20 minuta. Kada se malo ohladi, narežite pitu i poslužite je.

  Hladi i anestezira: Zubobiljka - začin od kojeg trnu usta postaje sve češći dodatak koktelima i hrani Zubobiljka - 4 Zubobiljka - 2 Zubobiljka - 1 +0 Zubobiljka - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju