Na spomen scarpaccije Talijani pomisle na ljeto i tikvice. Pita ili složenac od tikvica omiljen je u Toskani, osobito oko Viagreggia. U prijevodu s talijanskog pita nema baš reprezentativan naziv, no "stara cipela" ime ne duguje okusu, već izgledu. Navodno bi trebala biti tanka poput potplata istrošene obuće, ali dobrodošle su i deblje varijante tijesta, ovisno o ukusima.
Sastojci za pitu od tikvica:
- 900 g tikvica
- 200 g mladog luka
- 6 g svježe majčine dušice (nasjeckane)
- 300 g jaja (oko 7 velikih jaja)
- 90 g brašna
- 30 g češnjaka
- 240 g parmezana
- 10 ml maslinova ulja
- 1 prstohvat papra
- 5 g soli
- mlijeko (oko 1 dl)
Priprema pite od tikvica:
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tikvice po dužini narežite na ploške ili tanke štapiće. Nasjeckajte mladi luk.
- Zagrijte tavu s jednom žličicom maslinova ulja pa dodajte tikvice, mladi luk i svježi timijan, prstohvat soli i prstohvat papra. Pirjajte na jakoj vatri dok tikvice ne omekšaju i ne otpuste tekućinu. Prebacite ih u cjedilo i ostavite 10 minuta da se ocijede.
- Za to vrijeme pomiješajte jaja, češnjak i brašno. Postepeno dodajte oko 1 dl mlijeka tako da dobijete glatko tijesto. Zatim dodajte 200 g naribanog sira i promiješajte.
- Prebacite tikvice u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje pa prelijte smjesom od jaja i pospite preostalim naribanim sirom. Pecite na 210 Celzijevih stupnjeva 15 - 20 minuta. Kada se malo ohladi, narežite pitu i poslužite je.