Baš kao i pizzu, i pinsu su radili siromašni radnici na selu. Koristili su vodu i miješane žitarice: ječam, zob, proso te pir. Nakon što bi razvukli tijesto u duguljast, ovalni oblik dodavali su se jednostavni sastojci poput aromatičnog bilja i soli. Tada bi pinsa bila spremna za pečenje na vrućem ugljenu. Čak je i u Eneidi zapisano kako su seljaci u rimskim selima gnječili žitarice kako bi napravili niski i ovalni kolač na vrućem ugljenu.

Pinsa je prethodnica pizze, siromašno jelo u kojem su uživali drevni Rimljani. Izgledom podsjeća na focacciu, samo bez karakterističnih rupa, a nerijetko bogati nadjev zamjenjuje tek nešto maslinovog ulja i ružmarina. Nekadašnje jelo oživjele su talijanske pinserije u SAD-u, a gastronomski poznavatelji najavljuju da bi u 2020. mogla postati veliki hit. Tome pridonosi i činjenica da tijesto za pinsu lakše pada na želudac od onog za pizzu. 

Postoji više vrsta pripreme, od različitih mješavina brašna do uporabe fermentiranog kvasa. Za koju god se varijantu odlučili, potrebno je strpljenje kako bi rezultat bio mirisni oblak tijesta - izvana hrskav, a iznutra mek.

U nastavku je osnovni recept za rimsku pinsu gastrostručnjakinje Veruske Anconitano. Prema želji se poigrajte nadjevima, bilo da je riječ o jednostavnoj kombinaciji maslinova ulja, soli i ružmarina ili mozzarelle,

Sastojci za pinsu

Tijesto:

800 g pšeničnog brašna (grano tenero)
150 g rižinog brašna
50 g sojinog brašna
1/2 vrećice suhog kvasca
20 g soli
10 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 litra hladne vode

Priprema:

1. Rukama pomiješajte sve tri vrste brašna pa umiješajte kvasac.

2. Dodajte 8 dl hladne vode i miješajte oko 3-4 minute.

3. U tijesto dodajte sol, izmijesite pa dodajte ulje i nastavite mijesiti.

4. Dodajte preostalu hladnu vodu i mijesite još najmanje pet minuta.

5. Stavite tijesto u posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 35 sati, a možete i 48.

6. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite ga tri sata ili dok se ne udvostruči.

7. Vadite komade tijesta, razvucite ih i rasporedite na nauljenom limu i dodajte nadjev prema želji.

8. Pecite u vrućoj pećnici na 200°C oko 10 minuta.

Savjet: za nadjev možete iskoristiti slaninu, ili još bolje – sušenje svinjske obraze (guanciale). Narežite ih i pecite u tavi dok ne postanu hrskavi pa izvadite i držite na toplom.

U istu tavu, na masnoću dodajte pelate, sol i prstohvat chillija. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Premažite kruščiće umakom pa ih ispecite. Nadjenite slaninom i posipajte ribanim pecorinom ili parmezanom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju