Shish Tawook je tradicionalno bliskoistočno jelo turskih korijena na bazi marinirane piletine. Točnije, riječ je o pilećim ražnjićima koji se peku na roštilju, a poslužuju u lepinji s umakom od češnjaka, rajčicama i drugim sličnim povrćem.

Sjajan okus, pak, duguju osvježavajućoj marinadi od limuna, češnjaka, jogurta i začina, a koja ih čini savršenim dodatkom ljetnom ručku ili večeri.

Shish Tawook je iznimno popularan u Libanonu, ali se može pronaći i u Siriji, Iraku, Izraelu, Egiptu i Turskoj. Lako ga možete pripremiti i u vlastitom domu od svega nekoliko uobičajenih sastojaka.

Sastojci za pileće ražnjiće:

  • 1 kg pilećih prsa narezanih na kocke veličine oko 3 cm
  • 65 g grčkog jogurta
  • 6 češnja češnjaka
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 limun
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • 1 čajna žličica slatke paprike
  • sol i papar po želji

Priprema pilećih ražnjića:

  1. Iscijedite sok jednog limuna i pomiješajte ga s uljem, jogurtom, koncentratom rajčice, sušenim timijanom, slatkom paprikom, solju i paprom. Dodajte i sitno nasjeckani češnjak i sve dobro promiješajte.
  2. Piletinu narežite na kocke veličine oko tri centimetara. Meso uronite u pripremljenu marinadu i stavite u hladnjak na barem četiri sata ili preko noći.
  3. Drvene štapiće za ražnjiće namočite u vodi desetak minuta prije nego što planirate termičku obradu mesa. Na navlažene štapiće nabodite marinirano meso.
  4. Pecite pileće ražnjiće na zagrijanom roštilju oko 8 do 10 minuta sa svake strane dok se meso termički ne obradi do kraja i dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  5. Poslužite pileće ražnjiće u lepinji s umakom po želji i sezonskim povrćem. Dobar tek!

3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju Piletina s roštilja Piletina s roštilja - 4 Piletina s roštilja - 5 +4 Piletina s roštilja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju