Volite li kombinaciju riže i piletine u kremastom umaku, mogla bi vam se svidjeti sharkaseya, jelo koje se od davnih dana priprema u turskim, ruskim i bliskoistočnim kuhinjama, a objeručke su ga "usvojili" i Egipćani.
Jelo ne traži komplicirane sastojke, većinu vjerojatno redovito imate u kuhinji, osim mahuna kardamoma, koje možete kupiti u prodavaonicama sa začinima.
Osim kuhane piletine, u receptu možete iskoristiti i pečenu, što ovo jelo čini idealnim ručkom za početak radnog tjedna ako vam ostane višak mesa od nedjeljnog pečenja ili juhe.
Sastojci za sharkaseyu:
1 pile
1 mrkva
20 dag korijena celera
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
2 lovorova lista
3 mahune kardamoma
2 klinčića
5 zrna crnog papra
1 žličica morske soli
1 žličica češnjaka u prahu
1/2 žličice papra u prahu
Umak od oraha:
1 glavica luka
150 g oraha
4 kriške bijelog kruha
150-200 ml vrhnja
muškatni oraščić
mljevena paprika
sol, papar
Ulje od paprike:
1 češanj češnjaka
2-3 žlice mljevene paprike
maslinovo ulje
Luk:
1 glavica luka
½ žličice šećera
Riža:
1 šalica riže
Prstohvat soli
1 žličica kardamona u prahu
½ žlice maslaca
1 žlica ulja
Priprema:
1. Narezano i očišćeno pile stavite u veliki lonac s lukom, mrkvom, celerom, češnjakom, lovorovim listom, kardamomom, klinčićima, paprom i soli. Prelijte vodom i kuhajte oko jedan sat ili dok se meso ne skuha.
2. Meso prebacite na tanjur pa ga pospite solju, paprom i češnjakom u prahu i pecite u tavi na jakoj vatri 20 minuta. Temeljac nastavite kuhati još oko pola sata i prema potrebi dodajte soli i papra.
3. Luk sitno narežite i pržite ga na srednje jakoj vatri.
4. Kriškama kruha odvojite koricu pa ga prelijte s malo temeljca. Orahe izmiskajte u glatku pastu pa im dodajte namočeni kruh i ponovno izmiksajte dodajući temeljca da dobijete kremastu smjesu, koju procijedite u tavu. Ako je umak pregust, dodajte još temeljca. Pospite muškatnim oraščićem i prstohvatom mljevene paprike pa prelijte vrhnjem. Posolite i popaprite prema ukusu.
5. Otopite maslac na malo ulja u loncu, dodajte rižu, prstohvat soli i jednu žličicu kardamoma u prahu pa kratko pržite miješajući. Dodajte pola šalice vode i šalicu pilećeg temeljca, poklopite i kuhajte na vrlo laganoj vatri 15-20 minuta ili dok ne nestane sva voda i dok riža ne bude kuhana. Prema potrebi dolijte još temeljca ako prebrzo ispari.
6. U tavu stavite sjeckani češnjak i mljevenu papriku pa ih prelijte maslinovim uljem i pržite desetak sekundi.
7. Meso grubo narežite i stavite u sredinu posude za posluživanje. Potom dodajte sloj karameliziranog luka i zatim riže. Preokrenite posudu na pladanj za posluživanje, prelijte umakom od oraha i poprskajte uljem s paprikom i češnjakom te pospite peršinom prema želji.
15 super ideja za Božić: Što kupiti ljudima koji vole jesti, piti, putovati ili guštati u prirodi? +2