Pica pau je jedno od omiljenih jela za uživanje uz čašu piva. Iako naziv specijaliteta označava djetlića, nemojte da navede na krivi trag, radi se o svinjetini u umaku od pirjanog luka, pikantnih začina i povrća. U Portugalu se pica pau najčešće „pika“ čačkalicom, a slasni najbolje će upiti kriške kruha.
Sastojci za pica pao
- 500 g lungića
- 1 mala glavica luka
- 1 mrkva
- 4 češnja češnjaka
- ½ žličice pahuljica čilija (ili prema ukusu)
- 1 žličica mljevene paprike
- 5 kiselih krastavaca
- 500 ml piva
- 2 žlice maslaca
- ulje
- sol, papar
- kruh
Priprema pica paoa:
- Meso narežite na tanke trake ili kockice pa začinite solju i paprom. Zagrijte ulje i maslac, zatim dodajte sjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte sjeckanu mrkvu, papriku i čili, kušajte i prema potrebi posolite pa ubacite meso.
- Ulijte pivo, pustite da zavrije pa kuhajte 45 minuta. Umiješajte sjeckane kisele krastavce pa poslužite uz kruh za umakanje.
- Prema želji, u pica pao možete dodati i sjeckane masline, sir ili vrhnje.
"Portugalske Cinque Terre": Predivne plaže, vidikovci i lakoća postojanja na krajnjem zapadu Europe +0