Pica pau je jedno od omiljenih jela za uživanje uz čašu piva. Iako naziv specijaliteta označava djetlića, nemojte da navede na krivi trag, radi se o svinjetini u umaku od pirjanog luka, pikantnih začina i povrća. U Portugalu se pica pau najčešće „pika“ čačkalicom, a slasni najbolje će upiti kriške kruha.

Sastojci za pica pao

  • 500 g lungića
  • 1 mala glavica luka
  • 1 mrkva
  • 4 češnja češnjaka
  • ½ žličice pahuljica čilija (ili prema ukusu)
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 5 kiselih krastavaca
  • 500 ml piva 
  • 2 žlice maslaca
  • ulje
  • sol, papar
  • kruh

Priprema pica paoa:

  1.  Meso narežite na tanke trake ili kockice pa začinite solju i paprom. Zagrijte ulje i maslac, zatim dodajte sjeckani luk i češnjak pa pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte sjeckanu mrkvu, papriku i čili, kušajte i prema potrebi posolite pa ubacite meso.
  2. Ulijte pivo, pustite da zavrije pa kuhajte 45 minuta. Umiješajte sjeckane kisele krastavce pa poslužite uz kruh za umakanje.
  3. Prema želji, u pica pao možete dodati i sjeckane masline, sir ili vrhnje. 

"Portugalske Cinque Terre": Predivne plaže, vidikovci i lakoća postojanja na krajnjem zapadu Europe Azenhas do Mar - 3 Azenhas do Mar - 1 Azenhas do Mar - 2 +4 Sintra - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju