Jede vam ujutro nešto slatko, ali nemate pekmeza u kući? Nema problema. Brza verzija pekmeza može se složiti u svega 10 minuta i to tijekom cijele godine. Za ovaj recept, naime, koristi se voće iz zamrzivača.
Uz to će vam biti potrebno nešto chia sjemenki koje će brzinski zgusnuti voće, a najbolje ga je začiniti s nešto meda i limunova soka.
Sastojci:
300 grama smrznutog šumskog voća
2 žlice chia sjemenki
2 žlice meda ili javorovog sirupa
1 žlica limunova soka
Priprema:
1. U lončić prebacite smrznuto šumsko voće i ugrijte ga na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje.
2. Kada se voće zagrije i počne raspadati zgnječite ga vilicom do željene teksture.
3. Tada ubacite chia sjemenke i limunov sok te promiješajte.
4. Dodajte med ili javorov sirup, promiješajte i provjerite okus, odnosno trebate li dodati još kiseline ili slatkoće.
5. Uklonite lončić s vatre i pustite da se ohladi oko pet minuta. Kako se pekmez bude hladio to će postajati sve gušći.
6. Poslužite ga odmah uz krišku kruha i nešto maslaca, a ostatak prebacite u posudu s poklopcem i pohranite u hladnjaku do tjedan dana. Dobar tek!
Savjet plus:
Ovaj recept možete iskoristiti i za pripremu pekmeza od raznog drugog smrznutog voća. No, prilagodite slatkoću i kiselinu pekmeza pojedinoj voćki. Maline su prirodno kiselije i trebat će nešto više slatkoće, od primjerice borovnica.