Pečena piletina i kupus sjajan su gastronomski par. Mi vam predlažemo recept za pečeni pileći zabatak uz koji se poslužuje kremasti pirjani kupus.
Možete upotrijebiti bilo koji dio pileta za ovaj recept – no ako to učinite, ne zaboravite prilagoditi i vrijeme termičke obrade.
Najbolji način da provjerite je li meso pečeno jest pomoću kuhinjskog termometra. Piletina će biti pečena kada temperatura u najdebljem dijelu mesa dosegne 73 Celzijeva stupnja.
Ako niste ljubitelj curryja u prahu, zamijeniti ga možete i nekim drugim začinom. Po želji možete dodati malo kajenskog papra ili čilija u prahu.
Sastojci:
- 4 pileća zabatka s kostima
- 250 ml punomasnog kokosova mlijeka iz konzerve
- 1 manja glavica svježeg kupusa
- 1 luk
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 žlica curryja u prahu
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Začinite pileće zabatke solju, paprom i dimljenom paprikom u prahu.
- Zagrijte malo ulja u tavi od lijevanog željeza.
- Zapecite piletinu samo s jedne strane – na dno vrućeg ulja stavite dio prekriven pilećom kožom. Pecite piletinu oko pet do sedam minuta, dok kožica ne postane hrskava i zlatnosmeđe boje.
- Izvadite piletinu iz tave i stavite je sa strane.
- Na preostaloj masnoći prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte dvije do tri minute.
- Dodajte kupus narezan na trakice. Posolite i popaprite sve zajedno.
- Pirjajte kupus oko pet minuta dok ne omekša.
- Začinite povrće curryjem u prahu i sve zajedno podlijte kokosovim mlijekom.
- Na vrh kupusa stavite pileće zabatke i stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja.
- Poslužite ovako pečenu piletinu i kupus s rižom ili nekim drugim prilogom po želji. Dobar tek!
Prisiljeno zelje i još 4 super recepta koja moraju probati svi ljubitelji kupusa +0