Pastrmajlija je tipično jelo makedonske kuhinje, a najlakše bi se moglo opisati kao pizza ili pogača s mesom, najčešće ovčetinom ili svinjetinom. Ime duguje riječi pastrma, koja označava usoljeno meso.
Tradicionalno se radi od suhog mesa, no u novije vrijeme dobrodošle su svakojake kombinacije. Najčešće su one s kockicama krte svinjetine koja se prethodno marinira u posoljenoj vodi i začinima poput mljevene paprike.
Često se dodaje i jaje, mljevena crvena paprika te ljuta papričica. Ponekad se poslužuje s kiselim krastavcima. Oni koji izbjegavaju meso ili jednostavno vole ribu, tijesto nadijevaju tunom.
Sastojci za pastrmajliju:
Tijesto:
- 1 kg brašna
- oko 700 ml vode
- 1 svježi kvasac
- 1 žličica šećera
- 1,5 žličice soli
Ostalo:
- 500 g nemasne svinjetine
- maslac ili svinjska mast
- sol, papar
Priprema pastrmajlije:
- Meso narežite na kockice, stavite ga u posudu pa prelijte vodom da ga pokrije te ostavite nekoliko sati ili preko noći. Na 1,5 l vode stavite 70 g soli.
- Kvasac rastopite u malo tople vode i dodajte šećera pa ga ostavite da se aktivira.
- Umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna i mlake vode prema potrebi da bude malo mekše od onog za pizzu. Ostavite na toplom da se udvostruči pa podijelite na loptice.
- Lagano razvaljajte lopticu po lopticu tijesta valjkom pa izdužite krajeve tako da dobijete ovalni oblik. U sredinu tijesta stavite kockice pripremljenog mesa i komadiće maslaca ili svinjske masi.
- Pecite na 180 °C oko 25 minuta, ovisno o pećnici.
- Rubove pečene pastrmajlije premažite rastopljenim maslacem pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 5-10 minuta prije posluživanja.