Pastrmajlija je tipično jelo makedonske kuhinje, a najlakše bi se moglo opisati kao pizza ili pogača s mesom, najčešće ovčetinom ili svinjetinom. Ime duguje riječi pastrma, koja označava usoljeno meso.

Tradicionalno se radi od suhog mesa, no u novije vrijeme dobrodošle su svakojake kombinacije. Najčešće su one s kockicama krte svinjetine koja se prethodno marinira u posoljenoj vodi i začinima poput mljevene paprike.

Često se dodaje i jaje, mljevena crvena paprika te ljuta papričica. Ponekad se poslužuje s kiselim krastavcima. Oni koji izbjegavaju meso ili jednostavno vole ribu, tijesto nadijevaju tunom.

Sastojci za pastrmajliju:

Tijesto: 

  • 1 kg brašna
  • oko 700 ml vode 
  • 1 svježi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 1,5 žličice soli

Ostalo: 

  1. 500 g nemasne svinjetine
  2. maslac ili svinjska mast
  3. sol, papar

Priprema pastrmajlije:

  1. Meso narežite na kockice, stavite ga u posudu pa prelijte vodom da ga pokrije te ostavite nekoliko sati ili preko noći. Na 1,5 l vode stavite 70 g soli.
  2. Kvasac rastopite u malo tople vode i dodajte šećera pa ga ostavite da se aktivira.
  3. Umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna i mlake vode prema potrebi da bude malo mekše od onog za pizzu. Ostavite na toplom da se udvostruči pa podijelite na loptice.
  4. Lagano razvaljajte lopticu po lopticu tijesta valjkom pa izdužite krajeve tako da dobijete ovalni oblik. U sredinu tijesta stavite kockice pripremljenog mesa i komadiće maslaca ili svinjske masi.
  5. Pecite na 180 °C oko 25 minuta, ovisno o pećnici.
  6. Rubove pečene pastrmajlije premažite rastopljenim maslacem pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 5-10 minuta prije posluživanja.

I Hrvatska je na popisu: Najljepši vrtovi i parkovi na svijetu koje treba posjetiti barem jednom u životu Najljepši parkovi - 5 Najljepši parkovi - 2 Najljepši parkovi - 3 +2 Najljepši parkovi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju