Jeste li ikada probali odrezak Salisbury? Riječ je o svojevrsnom faširancu od mljevene junetine koji je dobio ime prema američkom liječniku dr. Jamesu Salisburyju iz 19. stoljeća, a koji je vjerovao da njegova konzumacija može izliječiti brojne bolesti.

Iako liječnikove tvrdnje nikada nisu potvrđene, odrezak Salisbury postao je popularno jelo u američkoj kuhinji i jede se sve do današnjih dana.

Štoviše, postoje i različite verzije recepta – uključujući i onaj za mesne okruglice napravljene na temelju junećeg mesa koje se termički obrađuju u finom umaku na bazi crvenog vina.

Salisbury odrezak Hrana i piće Odrezak Salisbury: Recept za senzacionalno jelo od mljevene junetine koje treba probati

Ove mesne okruglice možete poslužiti uz pire od krumpira, kuhanu tjesteninu, pa čak i u sendviču.

Sastojci za mesne okruglice Salisbury:

  • 450 g mljevene junetine
  • 65 ml suhog crvenog vina
  • 3 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 l goveđeg temeljca
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema mesnih okruglica Salisbury:

  1. Pomiješajte mljevenu junetinu, četvrtinu luka koji ste sitno nasjeckali i peršin. Posolite i popaprite po želji. Dobivenu smjesu oblikujte u male mesne okruglice.
  2. U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite dobivene okruglice. Pecite ih dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko tri minute sa svake strane.
  3. Uklonite okruglice iz tave i stavite ih sa strane.
  4. U tavu dodajte ostatak luka i pirjajte ga dok ne omekša.
  5. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  6. Ubacite koncentrat od rajčice, dobro promiješate i pirjajte oko jedne minute.
  7. U lonac umiješajte brašno, promiješajte i termički obrađujte oko jedne minute.
  8. Podlijte sve zajedno goveđim temeljcem i vinom. Kad smjesa zavrije, vratite mesne okruglice u lonac, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno još 10-ak minuta, dok se meso termički ne obradi do kraja, a umak ne zgusne. Po želji dodajte još soli i papra.
  9. Poslužite toplo uz prilog po želji. Dobar tek!

Švedski klasik kojem nema premca: Recept za slasne mesne okruglice koje ćete staviti i u sendvič Švedske mesne okruglice - 24 Švedske mesne okruglice - 23 Švedske mesne okruglice - 21 +16 Švedske mesne okruglice - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju