Marinirani šampinjoni su još jedna divota iz rubrike "evo nje opet s gljivama". Meni je ovo hit iliti kako začas dobiti divne marinirane šampinjone kojih se ne bi posramili ni najbolji delikatesni dućani ili razni bonkulovići.

Pratiš recept, ne propituješ element sirovih, odnosno termički neobrađenih gljiva, sve fino smjestiš u teglicu, pustiš da dobro odmori pa služiš uz bogatu daskicu sa svim i svačim. I pratiš zadovoljna lica za stolom koja te nakon prvog zalogaja pitaju gdje si, pobogu, kupila ili kupio ove divne marinirane šampinjone. Pa se šeretski smiješ i odmahuješ rukom, kao „ma to sam ja, zar je tako dobro?“, a znaš da jest. Jesam li vas nagovorila?

Sastojci za marinirane šampinjone: 

(za teglicu od 500 g):

  • 500 g sitnijih čvrstih šampinjona
  • 100 ml maslinova ulja
  • 75 ml bijelog vinskog octa
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 3-4 grančice svježeg timijana ili origana
  • 1 manja svježa ljuta papričica (ili pola žličice suhe tucane ljute paprike)
  • ½ žličice smeđeg šećera
  • ½ žličice soli
  • 2 prstohvata papra

Priprema mariniranih šampinjona:

  1. Četkicom očistite šampinjone od tragova zemlje pa ih prerežite po pola. Ljutu papričicu očistite od sjemenki i nasjeckajte je na sitno. Češnjak također nasjeckajte na sitno ili ga protisnite kroz prešu.
  2. U teglicu s poklopcem stavite sve sastojke za marinadu, čvrsto je zatvorite i dobro protresite.
  3. Prelijte marinadu preko pripremljenih šampinjona, dobro izmiješajte, prekrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
  4. Nakon toga prebacite u zdjelicu i poslužite, ili prebacite u teglicu, dobro je zatvorite i čuvajte u hladnjaku do 5 dana. Meni su najbolji kad prenoće u hladnjaku pa drugi dan navalim na njih Služite na sobnoj temperaturi kao hladno predjelo, snack na tostiranom kruhu ili dio mesne i sirne plate.

Neobični zakoni o hrani: Gladni smiju krasti, djeca ne smiju jesti kečap, a crtani likovi trebaju biti što dalje od pahuljica Italija, hrana - 2 Kruh - 4 Kečap +0 Čips od kelja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju