Marinirani šampinjoni su još jedna divota iz rubrike "evo nje opet s gljivama". Meni je ovo hit iliti kako začas dobiti divne marinirane šampinjone kojih se ne bi posramili ni najbolji delikatesni dućani ili razni bonkulovići.

U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima

Pratiš recept, ne propituješ element sirovih, odnosno termički neobrađenih gljiva, sve fino smjestiš u teglicu, pustiš da dobro odmori pa služiš uz bogatu daskicu sa svim i svačim. I pratiš zadovoljna lica za stolom koja te nakon prvog zalogaja pitaju gdje si, pobogu, kupila ili kupio ove divne marinirane šampinjone. Pa se šeretski smiješ i odmahuješ rukom, kao „ma to sam ja, zar je tako dobro?“, a znaš da jest. Jesam li vas nagovorila?

Sastojci za marinirane šampinjone: 

(za teglicu od 500 g):

  • 500 g sitnijih čvrstih šampinjona
  • 100 ml maslinova ulja
  • 75 ml bijelog vinskog octa
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 3-4 grančice svježeg timijana ili origana
  • 1 manja svježa ljuta papričica (ili pola žličice suhe tucane ljute paprike)
  • ½ žličice smeđeg šećera
  • ½ žličice soli
  • 2 prstohvata papra

Priprema mariniranih šampinjona:

  1. Četkicom očistite šampinjone od tragova zemlje pa ih prerežite po pola. Ljutu papričicu očistite od sjemenki i nasjeckajte je na sitno. Češnjak također nasjeckajte na sitno ili ga protisnite kroz prešu.
  2. U teglicu s poklopcem stavite sve sastojke za marinadu, čvrsto je zatvorite i dobro protresite.
  3. Prelijte marinadu preko pripremljenih šampinjona, dobro izmiješajte, prekrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak na najmanje sat vremena, najbolje preko noći.
  4. Nakon toga prebacite u zdjelicu i poslužite, ili prebacite u teglicu, dobro je zatvorite i čuvajte u hladnjaku do 5 dana. Meni su najbolji kad prenoće u hladnjaku pa drugi dan navalim na njih Služite na sobnoj temperaturi kao hladno predjelo, snack na tostiranom kruhu ili dio mesne i sirne plate.