Svinjski lungić na toskanski savršen je obrok gotov za pola sata. Kombinacija prženog odreska i aromatičnog priloga od slanutka i špinata zadovoljit će svaki ukus, a jednostavni, ali fini sastojci i priprema bez kompliciranja osvojit će i one koji izbjegavaju provoditi previše vremena za štednjakom.
Količina sastojaka iz recepta dat će tri izdašne porcije, a hoće li to biti za objed ili večeru, ovisi samo o vama.
Sastojci za lungić na toskanski:
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 6 cherry rajčica, nasjeckanih
- 1 žlica balzamičnog octa
- ½ limuna, naribana korica i sok
- 1 žlica kapara
- 150 g mladog špinata, blitve ili kelja
- 400 g slanutka (iz konzerve), ispranog i ocijeđenog
- 3 odreska od lungića (oko 100 g svaki), bez masnoće
- šaka (ili po želji) listića svježeg origana
- šaka (ili po želji) listića svježeg bosiljka
- sol
- papar
Priprema lungića na toskanski:
- U tavi zagrijte malo ulja i kratko popržite jedan zgnječeni češanj češnjaka. Dodajte rajčice, ocat, malo vode, limunovu koricu i kapare te pirjajte 2 do 3 minute. Maknite s vatre i ostavite sa strane.
- U drugoj tavi na malo ulja popržite preostali češnjak. Dodajte špinat (ili blitvu ili kelj), slanutak i limunov sok. Kuhajte dok lišće ne uvene. Po potrebi dodajte malo vode. Posolite, popaprite i maknite s vatre.
- Svinjske kotlete začinite i poprskajte s malo maslinova ulja. Pecite ih na zagrijanoj tavi ili grill-ploči od 2 do 4 minute sa svake strane dok ne budu pečeni.
- U rajčice dodajte origano i bosiljak te začinite solju i paprom.
- U tanjure stavite prvo slanutak sa špinatom, potom odrezak, a na njega rajčice s kaparima. Poslužite toplo.
Čokolada za kojom je "poludio" svijet: Recept je jednostavan, ali sastojci baš i nisu +1