Socca, lepinja tanka poput palačinke od slanutkovog brašna osobito je popularna na francuskoj rivijeri, preciznije u Nici gdje se jede za doručak ili kao lagani međuobrok. Za stolovima na terasama čest je prizor vidjeti lokalce i turiste kako uživaju tradicionalnom specijalitetu uz kakav rose.
Socca je najukusnija vruća, posuta svježe mljevenim paprom, ali poslužiti je možete i s omiljenim nadjevom za slatke ili slane palačinke ili kao prilog uz variva i salate.
Sastojci za francuske lepinje:
- 200 g brašna od slanutka
- 1 i ½ žličice sitno mljevene morske soli
- 500 ml vode
- 80 ml maslinovog ulja
- papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220°C. Prosijte brašno u posudu, a zatim dodajte sol. Vodu dodajte postupno, miješajući pjenjačom kako biste uklonili sve grudice. Ostavite tijesto sa strane da odmori najmanje 1 sat.
- Zagrijte veliku (20-23 cm promjera) tavu koja smije u pećnicu nekoliko minuta. Izvadite je iz pećnice, pa ulijte polovicu maslinovog ulja. Dodajte pola tijesta (ne smije biti dublje od 0,5 cm u tavi) i lagano ga umutite s vrelim uljem. Vratite tavu u pećnicu i pecite 20-25 minuta dok ne porumeni. Nakon 10 minuta lopaticom lagano odvojite rubove tijesta kako biste je lakše izvadili.
- Izvadite lepinju na tanjur, pa ponovite s preostalim tijestom. Poslužite odmah, narezanu na kriške pa pospite s puno svježe mljevenog crnog papra i soli prema ukusu.