Morski plodovi su savršen izbor jer nam daju potrebnu energiju, a istovremeno su lagani i ukusni.

Ako ste ljubitelj kozica i oku ugodnih gastro kreacija, u svega nekoliko koraka, pripremite jednostavni koktel od kozica i povrća koji će osvježiti vrele ljetne dane, bilo u tanjuru - ili čaši- 

Tradicionalno se koktel od kozica poslužuje u čaši. Sve što trebate učiniti je skuhati kozice, nasjeckati omiljeno povrće i sve povezati s koktel umakom, koji u engleskoj varijanti sadržava light majonezu i kečap, a u američkoj kečap i hren.

Od početka 60-tih godina prošlog stoljeća pa sve do 80-tih, ovo jelo je bilo izrazito popularno u Velikoj Britaniji i SAD-u. Patentirali su ga kuhari za vrijeme prohibicije kad su, ironično, hranu počeli stavljati u čaše, a vrhunac slave je doživjelo u kockarnicama u Las Vegasu, gdje su ljubiteljima igara na sreću prodavali ove koktele po vrlo niskim cijenama. 

Sastojci za koktel od kozica:

  • 300 g očišćenih repova kozica
  • Nekoliko listova svježeg kupusa
  • Nekoliko listova kristal salate
  • Nekoliko cherry rajčica
  • Manji svježi krastavac
  • Manji luk

Za koktel umak:

  • 3 žlice kečapa
  • 150 g majoneze
  • 2 čajne žlice hrena
  • 1 žlica worchester umaka
  • Sok jednog limuna

Priprema koktela od kozica:

  1. Sve sastojke za umak dobro pomiješajte i stavite u hladnjak.
  2. Kozice stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte dvije minute. Izvadite ih iz vode i properite u hladnoj vodi kako bi se ohladile.
  3. Lisnato povrće narežite na tanke trakice, a rajčice na četvrtine, a luk i krastavac na sitne kockice.
  4. U čašu za Martini stavite lisnato povrće pa preko njega rasporedite ostalo povrće. Na povrće stavite kozice i popaprite ih. Na kraju prelijte koktel umakom.
  5. Poslužite hladno uz omiljeno bijelo vino.

Na karipski način: Recept za sočne i osvježavajuće kozice s rižom

Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju