Morski plodovi su savršen izbor jer nam daju potrebnu energiju, a istovremeno su lagani i ukusni.
Ako ste ljubitelj kozica i oku ugodnih gastro kreacija, u svega nekoliko koraka, pripremite jednostavni koktel od kozica i povrća koji će osvježiti vrele ljetne dane, bilo u tanjuru - ili čaši-
Tradicionalno se koktel od kozica poslužuje u čaši. Sve što trebate učiniti je skuhati kozice, nasjeckati omiljeno povrće i sve povezati s koktel umakom, koji u engleskoj varijanti sadržava light majonezu i kečap, a u američkoj kečap i hren.
Od početka 60-tih godina prošlog stoljeća pa sve do 80-tih, ovo jelo je bilo izrazito popularno u Velikoj Britaniji i SAD-u. Patentirali su ga kuhari za vrijeme prohibicije kad su, ironično, hranu počeli stavljati u čaše, a vrhunac slave je doživjelo u kockarnicama u Las Vegasu, gdje su ljubiteljima igara na sreću prodavali ove koktele po vrlo niskim cijenama.
Sastojci za koktel od kozica:
- 300 g očišćenih repova kozica
- Nekoliko listova svježeg kupusa
- Nekoliko listova kristal salate
- Nekoliko cherry rajčica
- Manji svježi krastavac
- Manji luk
Za koktel umak:
- 3 žlice kečapa
- 150 g majoneze
- 2 čajne žlice hrena
- 1 žlica worchester umaka
- Sok jednog limuna
Priprema koktela od kozica:
- Sve sastojke za umak dobro pomiješajte i stavite u hladnjak.
- Kozice stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte dvije minute. Izvadite ih iz vode i properite u hladnoj vodi kako bi se ohladile.
- Lisnato povrće narežite na tanke trakice, a rajčice na četvrtine, a luk i krastavac na sitne kockice.
- U čašu za Martini stavite lisnato povrće pa preko njega rasporedite ostalo povrće. Na povrće stavite kozice i popaprite ih. Na kraju prelijte koktel umakom.
- Poslužite hladno uz omiljeno bijelo vino.
Na karipski način: Recept za sočne i osvježavajuće kozice s rižom
Dobar tek!