Ljubitelji pohanog mesa masovno se zaljubljuju u okus japanskog specijaliteta: katsu piletinu koja se poslužuje s tonkatsu umakom, salatom od kupusa i kuhanom rižom. Odresci hrskavost duguju panko mrvicama - krušnim mrvicama od bijelog kruha bez kore koje manje upijaju masnoću od običnih. Za pripremu katsu piletine možete koristiti pileća prsa, ali zabatci su sočniji izbor. Za varijaciju na temu poslužit će i tanji svinjski odresci bez kosti.
Katsu piletina - sastojci
- 900 g otkoštenih pilećih zabataka
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice krupno mljevenog crnog papra
- 60 g glatkog brašna
- 2 velika jaja
- 60 ml kiselog vrhnja
- 120 g panko mrvica
- 250 ml neutralnog ulja
Katsu piletina - priprema:
- Piletini skinite kožu. Stavite nekoliko komada pilećih zabataka u veliku vrećicu s patent zatvaračem i istucite valjkom za tijesto ili ravnom stranom bata za meso na debljinu oko 0,5 cm. Posušite papirnatim ručnicima pa začinite sa soli i paprom.
- Pripremite tri zdjele. U prvu stavite brašno. U drugu stavite jaja i kiselo vrhnje pa ih dobro umutite vilicom dok ne nestanu tragovi bjelanjaka. U treću zdjelu stavite panko mrvice.
- Svaki komad prvo uvaljajte u brašno, zatim u smjesu jaja i vrhnja, pa u panko mrvice. Lagano pritisnite mrvice da se dobro zalijepe. Odložite na lim za pečenje u jednom sloju.
- Zagrijte ulje na 175°C u tavi ili loncu. Pržite piletinu u 3–4 ture dok ne postane zlatno-smeđa i pečena do kraja – 1,5 do 3 minute po strani. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima ili na rešetku iznad lima. Uklonite mrvice iz ulja između tura.
Najbolji razlozi za dolazak na Pizza Festival: Hit-jela u kojima se gušta na zagrebačkom Tuđmancu