Gvatemalska kuhinja jedna je od najboljih u Latinskoj Americi, a nastala je kao rezultati majanskih i španjolskih utjecaja. Plodno, vulkansko tlo na kojem uspijeva raznoliko voće i povrće, veličanstveni avokado, kakao i kava neke su namirnice koje ćete često pronaći u gvatemalskim tanjurima i šalicama.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili"

Jedan od tamošnjih specijaliteta su fine, krepke juhe u koje se dodaju namirnice poput graha i kvinoje, a osvježavajuću notu im pružaju limeta i korijandar. S obiljem proteina i zdravim mastima, gvatemalska juha će vas dugo držati sitima.

Sastojci za juhu od kvinoje:

  • 4 šalice pileće juhe
  • 1 šalica kvinoje
  • 2 šalice kuhanog graha
  • 1 šalica zrna kukuruza
  • 1⁄3 šalice pelata
  • 1 avokado
  • 1⁄4 šalice sjeckanog korijandra
  • 1 kriška limete

Priprema:

  1. U velikom loncu na jakoj vatri zakuhajte juhu. Umiješajte kvinoju, smanjite vatru na srednje jaku i nastavite kuhati, nepoklopljeno, 15 minuta.
  2. Umiješajte kukuruz, grah i pelate, pa smanjite vatru. Nakon nekoliko minuta maknite juhu s vatre i umiješajte avokado. Posolite i umiješajte korijandar. Poslužite uz kriške limete..