Gvatemalska kuhinja jedna je od najboljih u Latinskoj Americi, a nastala je kao rezultati majanskih i španjolskih utjecaja. Plodno, vulkansko tlo na kojem uspijeva raznoliko voće i povrće, veličanstveni avokado, kakao i kava neke su namirnice koje ćete često pronaći u gvatemalskim tanjurima i šalicama.
Jedan od tamošnjih specijaliteta su fine, krepke juhe u koje se dodaju namirnice poput graha i kvinoje, a osvježavajuću notu im pružaju limeta i korijandar. S obiljem proteina i zdravim mastima, gvatemalska juha će vas dugo držati sitima.
Sastojci za juhu od kvinoje:
- 4 šalice pileće juhe
- 1 šalica kvinoje
- 2 šalice kuhanog graha
- 1 šalica zrna kukuruza
- 1⁄3 šalice pelata
- 1 avokado
- 1⁄4 šalice sjeckanog korijandra
- 1 kriška limete
Priprema:
- U velikom loncu na jakoj vatri zakuhajte juhu. Umiješajte kvinoju, smanjite vatru na srednje jaku i nastavite kuhati, nepoklopljeno, 15 minuta.
- Umiješajte kukuruz, grah i pelate, pa smanjite vatru. Nakon nekoliko minuta maknite juhu s vatre i umiješajte avokado. Posolite i umiješajte korijandar. Poslužite uz kriške limete..