Jaja, mliječni proizvodi i slanutak samostalno su odličan izvor bjelančevina. Kada se smiksaju u jedno jelo, dobiva se proteinska bomba koja će vas zasititi i opskrbiti energijom za obavljanje svakodnevnih sitnica.
Upravo su to glavni sastojci ove guste juhe koja se vrlo lako može pripremiti kod kuće. Imajte na umu da će žumanjak i kukuruzni škrob spriječiti zgrušavanje jogurta prilikom termičke obrade. Jarku žutu boju dat će vam pak kurkuma u prahu.
U juhu stavite i nešto ugljikohidrata – poput riže ili sitne tjestenine orzo, ali ih skuhajte zasebno te dodajte u juhu prilikom posluživanja.
Sastojci za gustu juhu od jogurta:
- 750 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 240 g grčkog jogurta
- 120 g kuhanog slanutka
- 50 g tjestenine orzo ili riže
- 1 žumanjak
- 1 žlica kukuruznog škroba
- ½ čajne žličice mljevene kurkume
- sol i papar po želji
Priprema guste juhe od jogurta:
- Skuhajte tjesteninu orzo ili rižu u vodi prema uputama na pakiranju.
- U poseban lonac ulijte temeljac i zagrijte ga.
- U zdjeli pomiješajte žumanjak s kukuruznim škrobom i miješajte vilicom dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
- U smjesu sa žumanjkom dodajte jogurt – žlicu po žlicu – dok ne sljubite sastojke. Ubacite i sol, papar te mljevenu kurkumu.
- Ulijte dobivenu smjesu u zagrijani temeljac i žestoko miješajte sastojke na vrlo laganoj temperaturi oko tri do pet minuta, dok se juha ne zgusne.
- Dodajte kuhani i ocijeđeni slanutak i nastavite kuhati još nekoliko minuta. Posolite i popaprite po potrebi.
- Prije nego što ćete juhu poslužiti, dodajte i kuhanu tjesteninu orzo ili rižu.
- Na vrh juhe dodajte još malo grčkog jogurta te začine po želji. Dobar tek!