Rasgulla je sočni i prozračni mliječni desert kojeg Indijci obožavaju, a za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka. Radi se tako da se punomasno mlijeko najprije zagrije i netom prije nego što prokuha dodaje se limunov sok ili ocat. Mlijeko će se zgrušati, a zatim ga valja procijediti i zamotati u tkaninu i objesiti pa ostaviti neka visi nad posudom jedan do tri sata.

Nakon tog perioda tekućina se više ne bi trebala cijediti. Hoće li loptice biti odgovarajuće teksture možete provjeriti tako da uzmete komadić smjese i lagano ga razmrvite na radnoj plohi – trebala bi biti mrvičasta. Zatim je mijesite oko tri do pet minuta i napravite loptice koje zatim kuhajte oko 9 do 10 minuta u slatkom sirupu. Odaberite dovoljno velik lonac jer će se loptice udvostručiti tijekom kuhanja.

Sastojci za rasgullu:  

  • 1 litra mlijeka
  • 2-3 žlice limunova soka
  • nekoliko kockica leda

Šećerni sirup:

  • 1 i 1/2 šalice šećera
  • 4 šalice voda
  • 3 sjemenke kardamoma

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko i netom prije nego što provrije dodajte limunov sok i miješajte dok se ne zgruša. Ako se ne zgruša, dodajte još soka. Zatim ostavite dvije minute pa ubacite kocke leda.
  2. Kroz gazu ili čistu krpu procijedite mlijeko i isperite ga pod tekućom vodom. Zavežite gazu, dobro je stisnite da se iscijedi višak tekućine pa ostavite neka visi oko sat i pol iznad lonca (kako bi tekstura bila mrvičasta).
  3. U veliki lonac dodaje vodu i kardamom te šećer. Promiješajte da se šećer rastopi pa zagrijte.
  4. Mijesite mliječnu smjesu oko tri minute – pazite da to ne činite predugo jer loptice neće biti ukusne. Kada primijetite da smjesa postaje glatka i prestane biti zrnata oblikujte loptice.
  5. Izvadite kardamom pa zagrijete šećerni sirup ( prema želji možete dodati i aromu vanilije ili ruže) i nježno ubacite loptice te poklopite. Sirup mora konstantno ključati, ali ne prejako. Kuhajte loptice devet do deset minuta. Nakon pet minuta oprezno promiješajte i poklopite odmah.
  6. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno 20 minuta kako loptice ne bi splasnule. Ostavite da se hladi. Okruglice poslužite ohlađene, prema želji s dodatnom „dozom“ šećernog sirupa.

Zagorci u Zagrebu: Nova trgovina zdrave hrane u koju se ide po vrhunski, med, ulje, ali i fantastične sibirske borovnice Zagorci - 8 Zagorci - 6 Zagorci - 5 +5 Zagorci - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju