Rasgulla je sočni i prozračni mliječni desert kojeg Indijci obožavaju, a za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka. Radi se tako da se punomasno mlijeko najprije zagrije i netom prije nego što prokuha dodaje se limunov sok ili ocat. Mlijeko će se zgrušati, a zatim ga valja procijediti i zamotati u tkaninu i objesiti pa ostaviti neka visi nad posudom jedan do tri sata.

U trendu Tjestenina u umaku od tikvica Raskošno savršenstvo Bez vrhnja i maslaca: Tjestenina u umaku od tikvica koji kao da je s drugog svijeta Kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za sveznalice i one koji će to tek postati Piccolina kućica, Gata, Airbnb - 1 70 eura za noć Za savršen odmor dovoljno je svega 19 kvadrata! Dokaz je i ova kućica u okolici Splita

Nakon tog perioda tekućina se više ne bi trebala cijediti. Hoće li loptice biti odgovarajuće teksture možete provjeriti tako da uzmete komadić smjese i lagano ga razmrvite na radnoj plohi – trebala bi biti mrvičasta. Zatim je mijesite oko tri do pet minuta i napravite loptice koje zatim kuhajte oko 9 do 10 minuta u slatkom sirupu. Odaberite dovoljno velik lonac jer će se loptice udvostručiti tijekom kuhanja.

Sastojci za rasgullu:  

  • 1 litra mlijeka
  • 2-3 žlice limunova soka
  • nekoliko kockica leda

Šećerni sirup:

  • 1 i 1/2 šalice šećera
  • 4 šalice voda
  • 3 sjemenke kardamoma

Priprema:

  1. Zagrijte mlijeko i netom prije nego što provrije dodajte limunov sok i miješajte dok se ne zgruša. Ako se ne zgruša, dodajte još soka. Zatim ostavite dvije minute pa ubacite kocke leda.
  2. Kroz gazu ili čistu krpu procijedite mlijeko i isperite ga pod tekućom vodom. Zavežite gazu, dobro je stisnite da se iscijedi višak tekućine pa ostavite neka visi oko sat i pol iznad lonca (kako bi tekstura bila mrvičasta).
  3. U veliki lonac dodaje vodu i kardamom te šećer. Promiješajte da se šećer rastopi pa zagrijte.
  4. Mijesite mliječnu smjesu oko tri minute – pazite da to ne činite predugo jer loptice neće biti ukusne. Kada primijetite da smjesa postaje glatka i prestane biti zrnata oblikujte loptice.
  5. Izvadite kardamom pa zagrijete šećerni sirup ( prema želji možete dodati i aromu vanilije ili ruže) i nježno ubacite loptice te poklopite. Sirup mora konstantno ključati, ali ne prejako. Kuhajte loptice devet do deset minuta. Nakon pet minuta oprezno promiješajte i poklopite odmah.
  6. Ugasite vatru i ostavite poklopljeno 20 minuta kako loptice ne bi splasnule. Ostavite da se hladi. Okruglice poslužite ohlađene, prema želji s dodatnom „dozom“ šećernog sirupa.

Zagorci u Zagrebu: Nova trgovina zdrave hrane u koju se ide po vrhunski, med, ulje, ali i fantastične sibirske borovnice Zagorci - 8 Zagorci - 6 Zagorci - 5 +5 Zagorci - 4