Hasselback je metoda pripreme hrane koja uključuje rezanje povrća ili drugih namirnica do pola ili do dvije trećine kako bi se proširio prostor za začinjavanje i produbio okus.

Začini, sir, slanina i drugi slasni sastojci stavljaju se u dobivene zareze, a potom peku. Rezultat je atraktivno jelo nalik na harmoniku koje je prepuno zapanjujućih okusa.

Na taj način najčešće se pripremaju pečeni krumpiri, no moguće je pripremiti i razno drugo povrće – poput tikvica.

Sastojci za hasselback tikvice:

  • 2 srednje velike tikvice
  • 60 g naribanog parmezana
  • 1-2 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • ½ čajna žličica sušenog origana
  • ½ čajna žličica češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji


Priprema hasselback tikvica:

  1. Operite tikvice i dobro ih posušite. Oštrim nožem pažljivo zarežite tikvicu do pola ili dvije trećine. Radite zareze koji su udaljeni jedan od drugog oko jednog centimetra. Pazite da ne prerežite tikvicu do kraja jer vam onda neće uspjeti recept. Pažljivo raširite prerezane komade tikvice tako da dobijete harmoniku od ovog povrća.
  2. U zdjeli pomiješajte ulje i začine pa dobivenom mješavinom premažite tikvice i svaki zarez. Dodajte naribani sir između zareza. 
  3. Tikvice stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta. Možete ih ispeći i na roštilju – zamotajte ih u aluminijsku foliju i pecite na zagrijanoj rešetki bez okretanja oko 16 do 18 minuta. Dobar tek!


Savjet plus:
Bojite se da ćete slučajno prerezati cijelu tikvicu do kraja? Uzmite dva štapića za roštilj i stavite ih s obje strane tikvica po duljini kao da njima pokušavate fiksirati plod. Potom počnite rezati. Štapići sa svake strane tikvica će vas spriječiti da prerežete plod do kraja!

Gotovo u 15 minuta: Recept za kremozne njoke s piletinom i plavim sirom koje nestaju s tanjura Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 24 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 32 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 33 +30 Kremozni njoki s piletinom i plavim sirom - 30

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju