Jedno od najpopularnijih jela koja možete kušati na Haitiju je kuhana pa pržena svinjska lopatica ili potrbušina koja se najčešće poslužuje s rižom, grahom, planatana bananama i piklizom – ukiseljenom mješavinom povrća. Jelo koje se naziva griot slast tome što se meso najprije kuha s povrćem i začinskim biljem, a potom prži dok ne postane hrskavo.

Sastojci za griot:

  • 1,5 g svinjske lopatice
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • 1 glavica luka
  • 2 ljutike
  • 5 mlada luka
  • 1 paprika
  • 1 ljuta papričica
  • 6 češnja češnjaka
  • 2 naranče
  • 2 limete
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 10 grančica majčine dušice
  • 1/2 svežnja peršina
  • 1 ljuta papričica
  • 1 kocka za juhu
  • 480 ml vode
  • ulje za prženje

Priprema griota: 

  1. Povrće očistite i narežite. Iscijedite limetu i naranču. Meso narežite na kocke, posolite ga i popaprite pa stavite u posudu koja je namijenjena pečenju u pećnici.
  2. Dodajte sol, papar, mljevenu papriku, nasjeckani luk, ljutiku, mladi luk, papriku, češnjak, kocku za juhu, sok naranče i limete, bijeli vinski ocat, grančice timijana i peršin. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.
  3. U posudu s mesom, povrćem i začinima ulijte vodu i zakuhajte na štednjaku pa zatim stavite u pećnicu da se kuha dok meso ne postane mekano, oko sat i pol.
  4. Izvadite sve komade mesa na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Osušite meso da ne bude vlažno pa ga ispržite u vrućem ulju u nekoliko tura, 5 do 7 minuta. Prebacite meso na tanjur obložen papirom da upije višak ulja pa poslužite s ukiseljenim povrćem, rižom i grahom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju