Brownieji se obično peku u kockastom limu za pečenje, a ovisno o udjelu masnoća, dijele se na dvije osnovne vrste – čvršću verziju i onu s mekšom ili čak tekućom sredinom. U nastavku pročitajte recept za kolače "mekog srca".
Sastojci za brownieje:
- 250 g šećera
- 225 g tamne čokolade
- 170 g rastopljenog maslaca
- 100 g brašna
- 30 g kakaa u prahu
- 2 jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema brownieja:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Na pari ili u mikrovalnoj pećnici rastopite čokoladu.
- Mikserom istucite rastopljeni maslac i šećer u gustu smjesu.
- Dodajte jaja i ekstrakt vanilije pa sve zajedno miksajte još nekoliko minuta. Umiješajte u smjesu rastopljenu čokoladu. Nemojte stavljati vruću čokoladu u smjesu, već je lagano ohladite prije dodavanja.
- Prosijajte brašno, kakao i sol u smjesu te špatulom lagano pomiješajte sve sastojke.
- Prebacite smjesu u kalup veličine 20 x 20 cm koji ste obložili papirom za pečenje i stavite u pećnicu na 20 do 25 minuta, ovisno o tome koliko želite da sredina kolača bude tekuća.
- Poslužite s kuglicom sladoleda i/ili voćem po želji. Dobar tek!