Zlevanka ili zlevka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Ime je dobio jer se svi sastojci pomiješaju, a potom (i)zliju u lim za pečenje.

Za njegovu pripremu ne treba vam mikser niti bilo kakva posebna oprema u kuhinji. Tek mrvicu strpljenja i vremena. Povrh svega, u njega idu svakodnevni sastojci koji se mogu naći u bilo kojoj smočnici i hladnjaku.

Pripremiti se može na „slano ili slatko“ s pšeničnim i/ili kukuruznim brašnom te jesti zasebno kao desert ili kao nešto finija verzija kruha koja se može spariti s pekmezom ili kobasicama.

Mi vam donosimo recept za kukuruznu zlevanku s kojom je teško pogriješiti.

Sastojci:
250 grama kukuruznog brašna
200 ml kiselog vrhnja
200 ml mlijeka
100 ml biljnog ulja
50 grama šećera
3 jaja
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

Priprema:
1. U zdjeli istucite jaja, pomiješajte s kiselim vrhnjem, mlijekom i uljem.

2. "Mokrim" sastojcima dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol.

3. Sve dobro promiješajte, pa izlijte u lim za pečenje koje ste prethodno namastili s malo biljnog ulja.

4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok se kolač ne ispeče do kraja.

5. Poslužite uz domaći džem. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju