Zlevanka ili zlevka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Ime je dobio jer se svi sastojci pomiješaju, a potom (i)zliju u lim za pečenje.

Za pripremu zlevanke ne treba vam mikser niti bilo kakva posebna oprema u kuhinji. Tek mrvicu strpljenja i vremena. Povrh svega, u njega idu svakodnevni sastojci koji se mogu naći u bilo kojoj smočnici i hladnjaku.

Pripremiti se može na „slano ili slatko“ s pšeničnim i/ili kukuruznim brašnom te jesti zasebno kao desert ili kao nešto finija verzija kruha koja se može spariti s pekmezom ili kobasicama.

Mi vam donosimo recept za kukuruznu zlevanku s kojom je teško pogriješiti.

Sastojci:

  • 250 grama kukuruznog brašna
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml biljnog ulja
  • 50 grama šećera
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. U zdjeli istucite jaja, pomiješajte s kiselim vrhnjem, mlijekom i uljem.
  2. "Mokrim" sastojcima dodajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol.
  3. Sve dobro promiješajte, pa izlijte u lim za pečenje koje ste prethodno namastili s malo biljnog ulja.
  4. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta, odnosno dok se kolač ne ispeče do kraja.
  5. Poslužite uz domaći džem. Dobar tek!

Priča o omiljenom kolaču bez kojeg je Božić u Italiji nezamisliv Panettone - 1 Panettone - 2 Panettone - 3 +1 Panettone - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju