Džem od slanine posljednjih je godina stekao veliku popularnost. Koristi se kao slatko-slani začin uz mnoga jela. Iako on sam nema dugu povijest, obogatit će i brojna tradicionalna jela raznih svjetskih kuhinja.
Zahvaljujući tome što dobro ide uz najrazličitija jela sve ga češće nalazimo u modernim receptima. Vrlo ga lako možete pripremiti i sami, a samo je mašta granica za sve kombinacije i jela koje će podići njegov poseban slatko-slani okus.
Osvježen jabučnim octom i rajčicama, a i dalje s dovoljno slatkoće koju je popio divno karamelizirani luk te s daškom ljutoga, ovaj će džem zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživjeti i najdosadnija jela.
Za početak ga probajte ga s tostom i jajem, u sendvičima sa sirom, burgerima ili s krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može stajati u hladnjaku do dva tjedna u hermetički zatvorenoj staklenci.
Eksperimentirajte i uživajte!
Sastojci za džem od slanine:
- 340 g slanine, narezane na kockice (stranica otprilike pola centimetra)
- 1 veća glavica žutog luka, narezanog na sitno
- 3 češnja češnjaka, samljevenog
- 1 jalapeno papričica, prepolovljena, očišćena od sjemenki i samljevena
- sol
- papar
- 50 g smeđeg šećera
- 50 ml jabučnog octa
- 1 srednja rajčica sorte volovsko srce ili druga veća rajčica, očišćena i narezana na kockice veličine kockica slanine
- 2 žlice paste od rajčice
Priprema džema od slanine:
- U posudi od lijevanog željeza srednje veličine pržite slaninu na umjerenoj vatri povremeno miješajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.
- Odlijte višak masti, ostavite tek toliko da dno bude prekriveno.
- Dodajte luk, češnjak i jalapeno papričicu u posudu u kojoj ste pekli slaninu i začinite solju i paprom. Dinstajte na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko 12 minuta.
- Umiješajte smeđi šećer i kada se luk počne karamelizirati (trebat će mu oko 8 minuta) ulijte ocat i kuhajte dok se malo ne reducira, 2 do 3 minute.
- Dodajte prženu slaninu, rajčicu i pastu od rajčice, djelomično poklopite i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok ne nastane gusti džem, oko 45 minuta. Posolite i popaprite po potrebi.
- Prebacite džem od slanine u staklenku i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što je zatvorite poklopcem.