Džem od slanine posljednjih je godina stekao veliku popularnost. Koristi se kao slatko-slani začin uz mnoga jela. Iako on sam nema dugu povijest, obogatit će i brojna tradicionalna jela raznih svjetskih kuhinja.

U trendu Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Prodaja nekih vrsta iznutrica u SAD-u je zabranjene Od 1971. godine U Hrvatskoj se ovaj komad mesa može kupiti u bilo kojoj mesnici, a u SAD-u je prodaja zabranjena zakonom

Zahvaljujući tome što dobro ide uz najrazličitija jela sve ga češće nalazimo u modernim receptima. Vrlo ga lako možete pripremiti i sami, a samo je mašta granica za sve kombinacije i jela koje će podići njegov poseban slatko-slani okus.

Osvježen jabučnim octom i rajčicama, a i dalje s dovoljno slatkoće koju je popio divno karamelizirani luk te s daškom ljutoga, ovaj će džem zadovoljiti i najizbirljivija nepca i oživjeti i najdosadnija jela.

Za početak ga probajte ga s tostom i jajem, u sendvičima sa sirom, burgerima ili s krekerima i kozjim sirom. Džem od slanine može stajati u hladnjaku do dva tjedna u hermetički zatvorenoj staklenci.

Eksperimentirajte i uživajte!

Sastojci za džem od slanine:

  • 340 g slanine, narezane na kockice (stranica otprilike pola centimetra)
  • 1 veća glavica žutog luka, narezanog na sitno
  • 3 češnja češnjaka, samljevenog
  • 1 jalapeno papričica, prepolovljena, očišćena od sjemenki i samljevena
  • sol
  • papar
  • 50 g smeđeg šećera
  • 50 ml jabučnog octa
  • 1 srednja rajčica sorte volovsko srce ili druga veća rajčica, očišćena i narezana na kockice veličine kockica slanine
  • 2 žlice paste od rajčice

Priprema džema od slanine:

  1. U posudi od lijevanog željeza srednje veličine pržite slaninu na umjerenoj vatri povremeno miješajući, dok ne postane hrskava, oko 11 minuta.
  2. Odlijte višak masti, ostavite tek toliko da dno bude prekriveno.
  3. Dodajte luk, češnjak i jalapeno papričicu u posudu u kojoj ste pekli slaninu i začinite solju i paprom. Dinstajte na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko 12 minuta.
  4. Umiješajte smeđi šećer i kada se luk počne karamelizirati (trebat će mu oko 8 minuta) ulijte ocat i kuhajte dok se malo ne reducira, 2 do 3 minute.
  5. Dodajte prženu slaninu, rajčicu i pastu od rajčice, djelomično poklopite i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok ne nastane gusti džem, oko 45 minuta. Posolite i popaprite po potrebi.
  6. Prebacite džem od slanine u staklenku i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što je zatvorite poklopcem.