Kladdkaka je najpopularniji čokoladni desert u Švedskoj. U prijevodu sa švedskog ime označava ljepljivi, blatni kolač što ne čudi budući da tekstura i okus podsjećaju na kombinaciju brownieja i lava kolača.
Riječ je i o jednoj od najjednostavnijih slastica koja se priprema u svega pola sata od tek šest svakodnevnih namirnica koje većina ljudi ima u svojem hladnjaku i smočnici – brašna, šećera, jaja, kakaa, maslaca i ekstrakta vanilije.
Za pripremu ovoga deserta ne treba vam čak niti mikser. Karakterizira ga mekana i sočna unutrašnjost koja se sjajno sljubljuje sa sladoledom od vanilije ili šlagom te različitim bobičastim voćem.
Sastojci za tortu Kladdkaka:
- 350 g šećera
- 225 g rastopljenog maslaca
- 120 g brašna
- 65 g tamnog kakaa
- 3 jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema torte Kladdkaka:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 18 do 20 centimetara i stavite sa strane.
- Otopite maslac i pomiješajte ga s brašnom, šećerom i kakaom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Ubacite jaja i ekstrakt vanilije i sve zajedno dobro promiješajte.
- Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i stavite peći oko 20 do 25 minuta. Površina i rubovi trebali bi biti dobro pečeni, a unutrašnjost ljepljiva i sočna.
- Ohladite do kraja prije nego što tortu poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije ili šlagom te voćem po želji. Dobar tek!