Čokoladna salama jednostavan je kolač za koji ne trebate paliti pećnicu, a ne treba vam niti previše sastojaka za pripremu. Baš kao i mi, i Talijani također obožavaju taj kolač, a jedan od sastojaka koji im daje talijanski štih je amaretto, gorkasti liker specifične arome u kojoj se ističe badem. Umjesto amaretta može de dodati i rum, ili potpuno izostaviti.
Sastojci za čokoladnu salamu:
- 200 g maslaca
- 150 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 200 g šećera u prahu
- 4 žumanjka
- 2 žlice meda
- 2 žlice amaretta
- 2 žlice kakaa u prahu
- 200 g digestive keksa
- 60 g blanširanih lješnjaka
- 60 g kandirane korice agruma
- šećer u prahu ili kakao za posipanje
Priprema čokoladne salame:
- Ušećerene korice sitno nasjeckajte, lješnjake grubo nasjeckajte, a kekse izlomite na male komadiće
- Otopite čokoladu i maslac na pari pa maknite s vatre kada se čokolada otopi, ali je ostalo još nekoliko komadića maslaca. Miješajte dok se maslac ne otopi i sve bude potpuno glatko
- Dodajte žumanjke, šećer, amaretto i med pa prosijte u smjesu i kakao prah. Miješajte dok se potpuno ne sjedini. Umiješajte kekse, orahe i ušećerene korice.
- Ako vam se smjesa čini premekanom da zadrži oblik, ostavite da se stegne nekoliko minuta
- Položite 2 velika komada prozirne folije na radnu površinu i na njih podijelite smjesu i stavite je u sredinu u obliku valjka.
- Presavijte jedan rub prozirne folije, a zatim drugi pa savinite krajeve da se zatvore i zarolajte da kolač dobije pravilan oblik izduženog valjka. Ponovite s drugom smjesom.
- Ostavite u hladnjaku 15 minuta pa ponovno zarolajte. Vratite u hladnjak i ponovno zarolajte pa ostavite u hladnjaku oko 6 sati da se smjesa stegne.
- Kad se stegne, izvadite kolač iz hladnjaka, odmotajte prozirnu foliju, a zatim pospite prosijanim šećerom u prahu ili kaaom. To možete lako učiniti u limu za pečenje tako da zarolate kolač po šećeru ili kakau. Zamotajte u foliju i čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Trikovi za savršene njoke: Pogreške zbog kojih su tvrdi, žilavi - ili nedovoljno ukusni +2