Griz po griz sočnog biskvita i neodoljive kreme mnogima je najdraža aktivnost za provesti lijeni vikend, koja se lako može primijeniti i na tjednoj bazi.

Sastojci za čokoladni kolač s maslacem od kikirikija:
1 šalica = 240 ml

2 šalice šećera
2 šalice brašna
1 žličica sode bikarbone
1 šalica maslaca
1/4 šalice kakaa
2 jaja
1/2 šalice mlaćenice
1 šalica vode
1 žličica ekstrakta vanilije

Krema:

1 i 1/2 šalice maslaca od kikirikija
1 žlica ulja

Glazura:

1/2 šalice maslaca
1/4 šalice kakaa
1/2 šalice mlaćenice
1 žličica ekstrakta vanilije
4 šalice šećera u prahu

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija. Pomiješajte šećer, brašno i sodu bikarbonu.

2. U posudi izmiješajte maslac, kakao, lagano istučena jaja, mlaćenicu, vodu i vaniliju pa kuhajte na pari uz povremeno miješanje. Maknite s vatre prije nego zavrije da se jaja ne zgrušaju. Dok je smjesa još vruća, kuhačom postepeno umiješajte suhe sastojke dobro miješajući da ne bude grudica.

3. Dno kalupa obložite papirom za pečenje ili namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Ostavite da se hladi.

4. Pomiješajte maslac od kikirikija i ulje pa ravnomjerno rasporedite po ohlađenom kolaču.

5. Za glazuru zagrijte maslac, kakao i mlaćenicu u loncu dok se maslac ne otopi i smjesa ne zagrije. Maknite s vatre prije nego provrije, dodajte vaniliju i promiješajte. Zatim malo po malo umiješajte šećer dok se dobro ne sjedini i ne postane glatko. Prelijte preko kolača i ostavite da se hladi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju