Choux tijesto, od kojeg se rade i profiterole, princes-krafne i ekleri, kuhano je tijesto omiljeno u francuskoj kuhinji. Loptice veličine fritula od takvog tijesta se nazivaju chouquette (č.šuket) i nije ih komplicirano napraviti.

Za razliku od eklera, chouquette su iznutra šuplje, a šarm im daju zrnca krupnog šećera. Iako su dovoljne same, možete ih poslužiti uz rastopljenu čokoladu i umakati ih pomoću štapića za ražnjiće.

Sastojci za chouquettesa:

  • 240 ml mlijeka
  • 115 g maslaca
  • 135 g brašna
  • 4 velika jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice ekstrakta vanilije po želji
  • Šećer u granulama za posipavanje

Priprema chouquettes:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
  2. Stavite sol, mlijeko, šećer i maslac u lonac i zagrijte na srednjoj vatri, povremeno miješajući. Kad mlijeko počne kuhati (maslac bi se u tom trenutku trebao otopiti), maknite posudu s vatre i dodajte odjednom svo brašno i žustro ga umiješajte kuhačom. Kada dobijete tijesto vratite lonac na srednju vatru i miješajući kuhajte 1 - 3 minute dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Tekstura tijesta bi trebala izgledati kao pire krumpir. Prebacite tijesto u zdjelu i ostavite da se hladi nekoliko minuta.
  3. U međuvremenu umutite jaja.
  4. U tijesto dodajte ekstrakt vanilije, a zatim dodajte jaja u 4-5 tura, a koja dobro umiješajte između dodavanja. Za to možete koristiti ručni mikser ili pjenjaču. Dodajte samo onoliko jaja da dobijete sjajno tijesto i odgovarajuću konzistenciju, odnosno da se može protisnuti kroz vrećicu. Stavite tijesto u slastičarsku ili veliku vrećicu kojoj odrežite rub da dobijete otvor pa istisnite u lim za pečenje širine oko 2,5 cm i oko 2 cm visine. Mokrim prstima poravnajte vrhove tijesta kako biste spriječili da zagore.
  5. Kada završite s prvim limom ostatak tijesta ostavite u slastičarskoj vrećici (u suprotnom bi se moglo osušiti na limu pa loptice neće biti ukusne). Pospite šećerom u granulama pa perlice malo utisnute u tijesto.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 - 25 minuta u sredini pećnice, ili dok se choux tijesto ne napuhne i porumeni. Nemojte otvarati vrata pećnice, barem dok ne prođe 15 - 17 minuta.
  7. Kada chouquettes poprime zlatnu boju, izvadite ih iz pećnice. Odmah (i pažljivo) probodite svako pecivo čačkalicom, štapićem ili vrhom malog, oštrog noža i pustite da se loptice potpuno ohlade na mjestu bez propuha. Trebale bi imati lijepu koricu, s bisernim šećerom.
  8. Ponovite s preostalim tijestom.

Puknute krafne: Recept za hrskavi francuski specijalitet pun slatke kreme Choux au craquelin Choux au craquelin - 3 Choux au craquelin - 2 +0 Choux au craquelin - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju