Cheesecake je omiljena slastica diljem svijeta, a može se prilagođivati individualnim ukusima i godišnjim dobima. U ljetno vrijeme torta od sira obično se aromatizira i poslužuje s ljetnim voćem i citrusima.
Ove cheesecake kocke s limetom prava su ljetna slastica. Ne samo da su vrlo lagane i osvježavajuće, već ih ne morate niti termički obrađivati.
U originalu, kolač se radi s posebnom vrstom limete po imenu key lime (lat. Citrus aurantiifolia) koja je manja, kiselija i aromatičnija od obične limete. No ako ne možete nabaviti tu posebnu vrstu kolač napravite i s običnom limetom.
U originalnom receptu se koristi i želatina s okusom limete koja kolaču daju i zanimljivu zelenu boju. Ako je ne želite naručivati s Interneta, poslužite se onom u prahu bez dodatnog okusa koja je dostupna na hrvatskom tržištu i prilagodite je svojim potrebama.
Cheesecake s limetom - priprema:
Za podlogu:
- 185 g čajnih keksa
- 115 g rastopljenog maslaca
- 30 g šećera
- prstohvat soli
Za kremu:
- 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka iz konzerve
- 225 g krem sira sa sobne temperature
- 180 ml kipuće vode
- 120 ml soka limete
- 85 g želatine u prahu
- šlag za posluživanje
Cheesecake s limetom - sastojci:
- Obložite papirom za pečenje pravokutni kalup za pečenje i stavite sa strane.
- Napravite podlogu: u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća usitni kekse u prah, pomiješaj ih s rastopljenim maslacem, šećerom i malo soli. Dobivenu smjesu ravnomjerno utisnite u dno kalupa za pečenje. Stavite kalup u hladnjak da se podloga stisne.
- Napravite kremu: U metalnoj posudi pomiješajte kipuću vodu i želatinu u prahu. Miješajte dok se želatina ne otopi. Stavite smjesu u hladnjak na oko pet minuta da se stisne.
- Izmiksajte zajedno krem sir, zaslađeno kondenzirano mlijeko i sok od limete. Dodajte i ohlađenu želatinu i nastavite miksati dok se sastojci ne povežu.
- Prelijte smjesu preko podloge i stavite u hladnjak na barem četiri sata ili preko noći da se stisne. Narežite kolač na kocke i poslužite sa šlagom po želji. Dobar tek!
Hit-recept za "zagorenu" tortu od sira koja svaki put ispadne fantastično