Cassoulet, izdašno varivo od graha, kobasica i konfitiranog mesa jedan je od specijaliteta francuske narodne kuhinje. Najbolji rezultat dobiva se dugotrajnim kuhanjem, sve dok se mesni sokovi i grah ne stope u božanstveno jelo.
Koliko ima kuhara, toliko je i recepata. Mi donosimo pojednostavljenu verziju kako ne biste morali provesti poslijepodne u kuhinji, a rezultat je savršen!
Sastojci za francuski grah:
- 6 svježih kobasica za kuhanje
- 200 g slanine
- 2 glavice luka
- 2 stabljike celera
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica dimljene paprike
- ½ vezice majčine dušice
- 200 ml bijelog vina
- 400 g pelata
- oko 300 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
- 400 g kuhanog graha (limenka)
- 400 g kuhanog bijelog graha (limenka)
- 1 žlica šećera
- 1 žlica crnog vinskog octa
Priprema francuskog graha:
- Slaninu, luk i celer sitno nasjeckajte, češnjak zgnječite, odvojite listove majčine dušice,
- Zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri i zapržite kobasice sa svake strane – ne morate ih ispeći do kraja. Odložite ih na tanjur.
- Stavite slaninu, luk i celer u tavu pa ih pržite na srednjoj vatri 8 do 10 minuta, dok luk ne postane proziran, a slanina hrskava. Umiješajte češnjak, papriku i majčinu dušicu i pržite 3 minute.
- Ulijte vino i pirjajte dok se ne smanji na pola, oko 5 do 10 minuta.
- Prebacite sve u lonac, dodajte pelate, 300 ml temeljca, obje vrste graha, šećer i ocat. Miješajte dok se ne sjedini i pustite da zavrije.
- Dodajte kobasice, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata, prema potrebi dodajući još temeljca ili vode.
Fino, brzo i bez puno suđa: Recept za fantastičnu piletinu u kremastom umaku s gljivama +0