Cassoulet, izdašno varivo od graha, kobasica i konfitiranog mesa jedan je od specijaliteta francuske narodne kuhinje. Najbolji rezultat dobiva se dugotrajnim kuhanjem, sve dok se mesni sokovi i grah ne stope u božanstveno jelo.

Koliko ima kuhara, toliko je i recepata. Mi donosimo pojednostavljenu verziju kako ne biste morali provesti poslijepodne u kuhinji, a rezultat je savršen!

Sastojci za francuski grah:

  • 6 svježih kobasica za kuhanje
  • 200 g slanine
  • 2 glavice luka
  • 2 stabljike celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica dimljene paprike
  • ½ vezice majčine dušice
  • 200 ml bijelog vina
  • 400 g pelata
  • oko 300 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 400 g kuhanog graha (limenka)
  • 400 g kuhanog bijelog graha (limenka)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica crnog vinskog octa

Priprema francuskog graha:

  1. Slaninu, luk i celer sitno nasjeckajte, češnjak zgnječite, odvojite listove majčine dušice,
  2. Zagrijte ulje u velikoj tavi na jakoj vatri i zapržite kobasice sa svake strane – ne morate ih ispeći do kraja. Odložite ih na tanjur.
  3. Stavite slaninu, luk i celer u tavu pa ih pržite na srednjoj vatri 8 do 10 minuta, dok luk ne postane proziran, a slanina hrskava. Umiješajte češnjak, papriku i majčinu dušicu i pržite 3 minute.
  4. Ulijte vino i pirjajte dok se ne smanji na pola, oko 5 do 10 minuta.
  5. Prebacite sve u lonac, dodajte pelate, 300 ml temeljca, obje vrste graha, šećer i ocat. Miješajte dok se ne sjedini i pustite da zavrije.
  6. Dodajte kobasice, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata, prema potrebi dodajući još temeljca ili vode.

Fino, brzo i bez puno suđa: Recept za fantastičnu piletinu u kremastom umaku s gljivama Piletina marsala - 3 Piletina marsala - 2 Piletina marsala - 1 +0 Piletina marsala - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju