Dok topli dani u kontinentalnoj Hrvatskoj mirišu na punjene paprike, esencija Mediterana na obali i otocima čuva se u buzarama, ostavljajući ljepljivi okus slasti i aromu na prstima poput kakve hedonističke razglednice. Za razliku od brudeta ili gregada, buzarama se želi očuvati što više okusa mora.

Dovoljan je tek kratak zagrljaj topline maslinova ulja, češnjaka i peršina da izmami eliksir sačuvan u svježim školjkama, rakovima, ribi, lignjama i hobotnicama. Kulinarski ritual pripreme buzare osim "živih" sastojaka traži i dobar osjećaj za redoslijed dodavanja sastojaka, kao i poštovanje prema namirnicama u koje treba što manje intervenirati.

Jedan od najstarijih načina pripreme hrane nije se imao potrebu mijenjati godinama, tek poneke varijacije i male tajne mogu nijansirati podneblja u kojima se njeguju tradicionalne recepture. Osim tri slasne osnove koje čine buzaru dodaju se i krušne mrvice, vino, temeljac od ribljih glava, kostiju i ostatka mesa, ružmarin, papar i lovor, kao i rajčica, odlučimo li se za "crvenu" varijantu.

Imate li domaće maslinovo ulje i mirisne rajčice te svježi ulov s riblje tržnice, teško da buzara može ispasti loše. Poslužite je s palentom, finim kruhom ili rižom, pripremite ubruse i zaprljajte prste. 

Sastojci za buzaru od dagnji i kozica

300 g dagnji
300 g kozica
3 režnja češnjaka
1 mladi luk
vezica peršina
maslinovo ulje
150 ml suhog bijelog vina
50 g krušnih mrvica
150 g cherry rajčica
200 ml passate ili šalše

Priprema: 

1. Na maslinovu ulju popržite nasjeckani mladi luk, češnjak i peršin pa nakon što zamiriše podlijte vinom.

2. Dodajte kozice, još malo vina i passatu pa dodajte rajčice i školjke. Nakon nekoliko minuta pospite krušnim mrvicama i poklopite te još kratko kuhajte dok se školjke ne otvore.

3. Poslužite s palentom, poprženim kruhom ili rižom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju