Pastizzi, odnosno punjeni jastučići od tijesta tipični su brzi zalogaji na Malti, a tradicionalno se nadijevaju sirom ili graškom. Možete ih pronaći i s jabukama, inćunima ili junetinom. Prodaju se u specijaliziranim pastizzerijama, ali i u restoranima i bistroima.
Sastojci za punjene jastučiće:
300 g ricotte
2/3 šalice naribane mozzarelle
1/2 šalice naribanog parmezana ili fete
2 jaja
4 lista smrznutog lisnatog tijesta
sol, papar
peršin
Priprema:
1. Ricottu zgnječite vilicom pa dodajte parmezan i mozzarellu. Posolite i popaprite te dodajte polovicu izmiješanog jajeta i sjeckani peršin.
2. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
3. Okruglim kalupom promjera 10 cm izrežite pet krugova iz svakog lista. Rubove premažite jajetom i dodajte malo nadjeva u sredinu svakog. Preklopite i pritisnite da se zatvore pa zavrnite krajeve.
4. Premažite preostalim jajetom i pecite oko 20 minuta.
5. Ostavite da se hladi nekoliko minuta prije posluživanja.
Savjet: Lisnato tijesto možete i malo razvaljati, savinuti u roladu te rezati na ploške pa puniti nadjevom. Kako to radi talijanski chef Gennaro Contaldo, pogledajte u videu.