Američke palačinke odlična su ideja za doručak. Razlikuju se od naših palačinki – deblje su i manje – što olakšava njihovo pečenje, ali i omogućava punjenje različitim sastojcima.
Američke palačinke punjene jabukama sjajan je izbor za jesenski doručak. Najbolje bi bilo da upotrijebite kisele vrste jabuka poput Granny Smith koje će se savršeno sljubiti s aromatičnim cimetom i muškatnim oraščićem.
Ako vam je potrebna dodatna doza slatkoće poslužite ih sa šećerom u prahu, medom ili javorovim sirupom.
Sastojci za palačinke s jabukama:
- 250 ml mlijeka
- 150 g brašna
- 120 g naribane kisele jabuke
- 65 ml rastopljenog maslaca
- 1,5 čajne žličice praška za pecivo
- 1 veliko jaje
- 1 žlica bijelog šećera
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- ½ čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
- biljno ulje za prženje
- šećer u prahu za posluživanje
Priprema palačinki s jabukama:
- Istucite jaje s mlijekom, dodajte rastopljeni maslac i naribane jabuke.
- U drugoj zdjeli prosijajte brašno, pomiješajte sa šećerom, praškom za pecivo, soli, cimetom i muškatnim oraščićem.
- Umiješajte mješavinu na bazi brašna u mlijeko s jajima i jabukama. Miješajte dok se sastojci ne sljube.
- Zagrijte tavu za pečenje s nešto ulja pa ispecite palačinke. Stavite par žlica smjese na tavu, oblikujte žlicom smjesu u krug i pecite dok donji dio palačinke ne dobije zlatno-smeđu boju. Okrenite palačinku i nastavite peći dok i druga strana termički ne obradi do kraja.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
- Poslužite palačinke tople s nešto šećera u prahu. Dobar tek!
Svestrani boxty: Obožavane irske palačinke od krumpira koje se jedu u slanoj ili slatkoj verziji +21