Nasi lemak ime je malezijskog tradicionalnog doručka koje se u prijevodu s malajskog prevodi kao 'masna riža'.

To i ne čudi jer se jelo sastoji od riže skuhane na kokosovu mlijeku, a poslužuje se s prženim inćunima i kikirikijem, umakom od čili papričica, svježim krastavcem i pečenim ili kuhanim jajetom.

Iako se na prvi pogled čini da je riječ o kombinaciji naizgled nepovezanih sastojaka, nasi lemak dobro je zaokruženi spoj uravnoteženih namirnica – slanih, slatkih, ljutih i umami okusa.

Nasi lemak jede se i u dobrom dijelu Azije, u zemljama poput Singapura, Tajlanda, Indonezije i Sumatre.

Sastojci za rižu:

  • 500 ml kokosova mlijeka iz konzerve
  • 500 ml obične vode
  • 370 g riže dugog zrna
  • 1 lovorov list
  • 1 komadić svježeg đumbira veličine 1 cm
  • ¼ čajne žličice đumbira u prahu
  • sol po želji

Sastojci za umak:

  • 115 g inćuna
  • 60 ml limunova soka
  • 3 ljutike
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 žlice bijelog šećera
  • 2 žlice čili paste
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 1 luk
  • 1 žlica vode
  • sol po želji

Sastojci za dodatke:

  • 250 ml biljnog ulja za prženje
  • 125 g neprženog kikirikija
  • 115 g inćuna
  • 4 tvrdo kuhana jaja
  • 1 svježi krastavac

Priprema doručka:

  1. Napravite rižu: pomiješajte kokosovo mlijeko, vodu, rižu, sušeni i svježe nasjeckani đumbir, lovorov list i sol zajedno u loncu srednje veličine. Pokrijte lonac i stavite kuhati rižu. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte 20 do 30 minuta, odnosno dok riža nije kuhana do kraja. Izvadite lovorov list prije posluživanja.
  2. Zagrijte biljno ulje na srednje jakoj temperaturi. Umiješajte kikiriki i kratko prepržite dok ne dobije tamniju smeđu boju. Izvadite preprženi kikiriki na papir za upijanje masnoće.
  3. U isto ulje dodajte inćune i pržite ih dvije do tri minute dok ne postanu vrlo hrskavi. Izvadite ih također na papir za upijanje masnoće.
  4. Ispecite jaja na oko i stavite sa strane.
  5. Pripremite umak: zagrijte ulje u čistoj tavi te na njemu prepirajajte luk, ljutiku i češnjak. Pirjajte jednu do dvije minute. Potom umiješajte čili pastu i pirjajte sve zajedno oko 10 minuta. Ako primijetite da je smjesa presuha, dodajte vode.
  6. U smjesu dodajte inćune, sve dobro promiješajte i kuhajte još oko pet minuta.
  7. Dodajte limunov sok, šećer i sol i kuhajte umak još pet minuta dok se ne zgusne.
  8. Svježe kuhanu rižu poslužite s toplim umakom, hrskavim kikirikijem i inćunima, pečenim jajima i svježe nasjeckanim krastavcima. Dobar tek!

Slatko i slasno: Recept za američki doručak s voćem i javorovim sirupom Američke palačinke Američke palačinke Američke palačinke +5 Američke palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju