Galerija Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 2 Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 8 Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 13 Začinsko bilje Bratovenski Stanko Josipović hrani i brine se o dvije tisuće svinja +11 Stanko Josipović i David Skoko

Kako bismo saznali odakle dolazi svježa svinjetina koju svakodnevno možemo kupiti u svom obližnjem Lidlu, potegnuli smo čak do Koritne pored Đakova. Stanko Josipović proveo nas je svojom farmom, na kojoj hrani i brine se o dvije tisuće sretnih svinja koje, kako kaže, samo jedu, piju, spavaju i rastu.

''Odgovaraju im temperatura i tišina, trudimo se da ih ništa ne uznemirava osim ove kiše koja lupa po limenom krovu, a na koju ne možemo utjecati'', rekao nam je Stanko Josipović, koji brižno pazi i mazi svinje koje s 25 do 130 kg odlaze s njegove farme.

Sretne svinje Stanka Josipovića Sretne svinje Stanka Josipovića (Foto: Nova Studio)

Još 80-ih godina započeo je s proizvodnjom svinjetine, ali u manjem obliku. U ozbiljnu proizvodnju s većim kapacitetima ušao je 2008. godine i sada meso njegovih svinja možemo naći u velikom trgovačkom lancu poput Lidla.

Stanko želi zadržati kvalitetu i time biti konkurentan na tržištu, baviti se tim poslom još godinama te spustiti svinjetinu s prvog mjesta uvoznih proizvoda u Hrvatskoj i nuditi domaći proizvod u svojoj zemlji. Njegova ljubav prema svinjama vidi se i u tome što za ljubimca na farmi ima svinju, ali onu vijetnamsku po imenu Đuka, koja je umiljata i privržena poput psa.

Stanko Josipović i David Skoko Stanko Josipović i David Skoko (Foto: Nova Studio)

Nakon farme u Đakovu odlazimo na potpuno suprotan kraj kontinentalne Hrvatske, u zeleno Zagorje, u potragu za mirisnim začinskim biljem koje odlično pristaje uz svinjetinu u receptu koji je osmislio naš chef David Skoko.

David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge Hrana i piće Tradicionalno i u kominu: David Skoko kuha najkremastiji rižoto od četiri vrste sira s grilanim šparogama u panceti

Jagode u papru s kozjom skutom i karamelom Hrana i piće Hrvatskih ruku djelo: Neobičan, a jednostavan desert Davida Skoke s jagodama u papru, skutom i kremastim karamelom

Na zelenim brežuljcima Zagorja, tik uz granicu sa Slovenijom smjestilo se mjesto Hum na Sutli, u kojem obitelj Bratovenski uzgaja više od 13 vrsti začinskog bilja. Iako su u početku uzgajali cvijeće, na nagovor kupca svoj su posao zaokrenuli u drugom smjeru.

Max Bratovenski i njegova sestra Maja Max Bratovenski i njegova sestra Maja (Foto: Nova Studio)

''Budući da je cvijeća bilo svuda, a začinsko je bilje tada kada smo počinjali rijetko tko uzgajao, u razgovoru s Lidlom došli smo na ideju o uzgoju začinskog bilja. Cijela je obitelj sjela za stol i dogovorili smo se da ćemo početi s tim'', ispričao nam je Max Bratovenski. U obitelji svi, tata, mama, sestra i on sam, imaju važnu ulogu u proizvodnji, brizi i transportu biljaka do krajnjeg kupca, bila to domaćica, kuhar entuzijast ili profesionalni chef poput Davida Skoke, koji nije mogao sakriti oduševljenje među tolikim mirisnim sadnicama.

''Ne možete vjerovati koliko je lakše kuhati sa svježim začinskim biljem u odnosu na suhe začine ili pojačivače okusa. Ono vam daje svježiju aromu, bolji okus i s time je teško pogriješiti'', rekao je chef Skoko.

Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 12 Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 12 (Foto: Nova Studio)

U ovom kuharskom raju, kako kaže David Skoko, mogu se naći svježi začini poput više vrsta bosiljka, peršina, ružmarina, melise, timijana, korijandra, kadulje, mente i ostalih mirisnih biljaka, od kojih neke uzgajaju iz sjemena, a neke iz reznica.

''Od sadnje do gotove biljke prođe od četiri do sedam tjedana ovisno o biljci i o godišnjem dobu. Ljeti to ide malo brže, a zimi malo sporije. Pakiramo u prosjeku tri puta tjedno cijelu godinu i većina ide u Lidl'', kaže nam Max, čiji je OPG u sustavu Global GAP-a, koji se brine da kupcu u ruke dođe ekološki prihvatljiv i siguran proizvod.

Začinsko bilje Bratovenski Začinsko bilje Bratovenski (Foto: Nova Studio)

Tako se svaka biljka prati od sijanja do odlaska u trgovinu i treba zadovoljiti stroge uvjete kvalitete i sigurnosti prije negoli se nađe na Lidlovim policama.

Većinu začinskog bilja koje smo tamo našli David Skoko odlučio je iskoristiti u svojem vizualno atraktivnom i finom receptu sa sezonskim namirnicama.

RECEPT – Svinjski lungić s začinskim biljem, graškom i grilanim mladim lukom

Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 2 Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 2 (Foto: Nova Studio)

Sastojci:
500g svinjskog lungića
razno svježe začinsko bilje
500 g svježeg graška
250 g mladog luka
125 g maslaca
2,5 dl bučina ulja
5 dl maslinova ulja
sol
papar

Priprema:
1. Na maslacu prodinstajte mladi luk te mu dodajte svježi grašak i koju grančicu timijana. Kuhajte oko pet minuta.

Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 14 Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 14 (Foto: Nova Studio)

2. List papira za pečenje poprskajte maslinovim uljem ili ga još bolje razmažite kistićem te na njega ''polijepite'' listiće začinskog bilja, timijana, kadulje, bosiljka, ružmarina.

3. Svojevrsnim herbarijem omotajte lungić koji ste posolili i popaprili te mu čvrsto zavrtite krajeve poput bombona.

Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 13 Recept Davida Skoke za lungić u herbariju s graškom i mladim lukom - 13 (Foto: Nova Studio)

4. Stavite ga na grill rešetku ili kamen, tavu ili pećnicu, na srednju vatru i svako malo okrećite kako bi se ravnomjerno ispekao u vlastitim sokovima i začinskom bilju. Pored njega stavite i nekoliko mladih lukova. Nakon 20 minuta lungić odmotajte, narežite na šnite i uživajte u aromatičnoj svinjetini uz slatki grašak i grilani mladi luk.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju