Jedan od božićnih specijaliteta svakako je purica s mlincima, a sve sastojke za ovo tradicionalno jelo moguće je pronaći u SPAR supermarketima i INTERSPAR hipermarketima, pri čemu je purica dostupna po cijeni od 37,99 kuna po kilogramu.

Neizostavni prilog već tradicionalnoj purici svakako su i domaći mlinci. Kupci u SPAR i INTERSPAR trgovinama tako mogu pronaći domaće zagorske mlince pod robnom markom S-BUDGET koje priprema obitelj Gorički iz Jertovca. Mlinci nemaju aditiva, prave se ručno te se peku točno određeno vrijeme kako bi bili savršeno hrskavi. Mlinci iz Jertovca dostupni su u svim SPAR i INTERSPAR trgovinama po cijeni od 7,99 kuna.

A kako pripremiti idealan blagdanski ručak te servirati najukusniju puricu s mlincima, otkrio je vrhunski chef Tomislav Špiček. Recept potražite i na web-stranici dobartek.spar 

BOŽIĆNA PURICA S MLINCIMA BY ŠPIČEK

Sastojci za 6 osoba:

1 svježa purica cca 3 kg
2 glavice luka
svinjska mast
sol
500 g mlinaca

Priprema purice:

Puricu dobro operite, posušite, posolite s unutarnje i vanjske strane, stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenje kako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh. U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije (pripazite da ne zagori) te zalijte vrelu mast po purici. Taj je postupak jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja. Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijepi oblik. Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5 L tople vode. Puricu od cca 3 kg pecite 2 sata uz stalno podlijevanje s masnoćom. Važno je da puricu pečete na 240 °C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200 °C.

Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

Priprema mlinaca:

Napunite lonac s cca 1 L neposoljene vode (ovisno o tome koliko mlinaca pripremate). Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci „upiju“ masnoću uklonite ih s vatre. Najukusniji su mlinci oni koji se malo „zapeku“, a da se pritom ne zalijepe.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju