Amiši su pripadnici konzervativne kršćanske skupine poznate kao Stari red amiške menonitske crkve, a žive na području Pennsylvanije u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihova kuhinja poznata je po jednostavnim, ali obilnim i zasitnim obrocima temeljenim na mesu, krumpiru i povrću.
Amiško varivo od kupusa i mljevene junetine upravo je jedan od takvih recepata. Mladi kupus reže se i kuha zajedno s mesom, krumpirom, mrkvom, lukom, celerom i jednostavnijim začinima poput soli i papra u mješavini vode i soka od rajčice.
Ovo je jedan od onih recepata u kojem možete prilagoditi sastojke sadržaju hladnjaka i smočnice. Po želji možete ubaciti i komadiće brokule, cvjetače, pastrnjaka ili drugog sličnog povrća.
Varivo od kupusa i mljevenog mesa - sastojci
- 500 ml soka od rajčice
- 450 g mljevene junetine
- 280 g krumpira
- 250 g mrkve
- 75 g stapke celera
- 1 glavica mladog kupusa
- 1 luk
- sol i papar
Varivo od kupusa i mljevenog mesa - priprema
- Prepirjajte mljevenu junetinu i sitno nasjeckani luk u velikom loncu na malo masnoće po želji ili vode. Kada meso dobije tamnosmeđu boju, dodajte krumpir, mrkvu i celer narezan na manje komade. Kupus narežite na trake i stavite u lonac s drugim sastojcima.
- Podlijte sve zajedno vrućom vodom (oko 500 ml) i sokom od rajčice. Posolite i poparite. Kuhajte varivo na laganoj temperaturi oko sat vremena, odnosno dok povrće ne omekša. Poslužite toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
10 najčešćih pogreški zbog kojih palačinke ne uspijevaju +3