Curry je popularno jelo azijske kuhinje iako se tamo često tako i ne naziva. Riječ je o obroku na bazi mesa, ribe ili povrća koje se kuha u bogatom začinjenom umaku s kokosovim mlijekom, a poslužuje najčešće uz kuhanu rižu.
Mi vam donosimo recept za povrtnu verziju curryja koji je toliko ukusan da nećete ni primijetiti da nema mesa u njemu.
Glavni sastojci u ovom jelu su brokula, krumpir, mrkva i paprika. Ne brinite, ako nemate sve namirnice iz popisa – upotrijebiti možete i neko drugo povrće koje imate u hladnjaku.
Umjesto brokule, primjerice, možete upotrijebiti cvjetaču, a umjesto krumpira dodati nešto leće ili kuhanog slanutka koje će jelu ponuditi i vrijedan izvor bjelančevina biljnog porijekla.
Sastojci:
- 400 ml punomasnog kokosova mlijeka iz konzerve
- 250 ml povrtnog temeljca
- 100 g zelenih mahuna
- 1 manja glavica brokule
- 1 veći krumpir
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 paprika
- 3 žlice crvene curry paste
- 3 žlice umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice šećera
- komadić đumbira veličine oko 2 cm
- biljno ulje po želji
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte nešto ulja, pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i papriku. Pirjajte povrće oko tri minute.
- Dodajte naribani đumbir i nasjeckani češnjak. Pirjajate sve zajedno još oko jedne minute.
- Dodajte curry pastu, dobro sve promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
- Podlijte povrće s povrtnim temeljcem i kokosovim mlijekom iz konzerve. Začinite sa šećerom.
- U lonac dodajte očišćenu i narezane mrkvu i krumpir – kuhajte na laganoj temperaturi oko 15 minuta.
- Dodajte cvjetove brokule i zelene mahune i kuhajte još 5 do 10 minuta dok povrće ne omekša, a krumpir se ne skuha do kraja.
- Na kraju začinite s umakom od soje i poslužite uz kuhanu rižu. Dobar tek!
Savršena jela iz woka: 5 najčešćih pogrešaka zbog kojih vam meso nije sočno, a povrće hrskavo +1