• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #dobro

Poput pravog znalca: Kako prepoznati i pripremiti savršen pršut

Pršut je u Hrvatskoj jedna od omiljenih suhomesnatih namirnica koja se nerijetko može naći na svačijem stolu. Da bismo saznali kako prepoznati dobar pršut za sebe i društvo, razgovarali smo s Mensudom Lepićem, voditeljem proizvodnje pršuta u pogonu DOBRO, koji u nogama ima mnogo utakmica kada je o toj suhomesnatoj deliciji riječ.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 30.06.2021 09:59 komentari
viber Created with Sketch.
Video nije dostupan

Galerija Mensud Lepić u DOBRO pršutani 13 DOBRO pršut 13 DOBRO pršutana 13 Mensud Lepić u DOBRO pršutani 13

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Svoj zanat iskovao je u Italiji – Parmi i San Danielu, svjetski poznatim mjestima po proizvodnji pršuta, a sada je, kako kaže, „uvezen“ u Hrvatsku kako bi svoje bogato iskustvo prenio mladima, ali ga i podijelio s nama.

„Za prepoznavanje dobrog pršuta ima više načina. Prvi je fizički izgled. Pršut treba imati određenu dozu masnoće, od nemasnog buta ne može se napraviti dobar pršut. Drugo je ono što mi posebno ističemo, a to je miris i za to imamo određeni instrument – jedna igla od konjske kosti koja zadržava miris i mi po tom mirisu određujemo kakvoću pršuta. Mirišemo tu nijansu koja nas treba asocirati na miris tostiranog kestena i inače je to miris koji je specifičan za naš pršut. Prepoznavanje zrelog pršuta moguće je samo onima koji znaju što traže u određenim mirisima. Treći je način kada ga razrežemo da možemo tu kvalitetu pršuta procijeniti po boji koja treba ići od crvene do roza boje, a masnoća mora imati izrazito čistu bijelu boju“, objasnio nam je Mensud Lepić.

Mensud Lepić Mensud Lepić (Foto: Nova Studio)

Krčki, dalmatinski, drniški i istarski već su itekako poznate vrste pršuta u Hrvatskoj, no iako mi svoje volimo više od svega, tradicionalni pršuti se teško mogu pronaći izvan granica Lijepe naše.

„Samo ću vam spomenuti da se samo u Parmi radi više od 8 milijuna pršuta godišnje s oznakom zemljopisnog podrijetla. San Daniele radi s oznakom neka dva milijuna, a ukupna proizvodnja pršuta bez oznake, dakle ono što se može po europskim standardima nazvati pršutima, u Italiji je čak 40 milijuna komada. Hrvatska je ostala na nekih 50.000 do 100.000 komada, neki kažu i do 300.000, iako se konzumira i potroši oko 700.000 komada. Znači, još uvijek dosta toga uvozimo“, rekao je Mensud.

Mensud Lepić u DOBRO pršutani Mensud Lepić u DOBRO pršutani (Foto: Nova Studio)

Pršutom se po europskim standardima može nazvati onaj svinjski but koji je sušen u komadu s kostima, a koji sazrijeva minimalno devet mjeseci. Da bi se dobio slastan i mirisan pršut, obično se uzima da se jedan kilogram mesa treba sušiti jedan mjesec. Ipak, u pršutani DOBRO odlučili su se da je kvaliteta uvijek prioritet, pa svoje pršute suše dulje.

„Mi smo sebi propisali da naš pršut mora biti star najmanje 13 mjeseci. Na svakom pršutu kad nam ulazi u proizvodnju na kožu utisnemo datum, što znači da tek nakon 13 mjeseci počinjemo kontrolirati miris i ako je miris odgovarajući za zreli pršut, onda takav pršut može ići na tržište. Pršut što je stariji, to je kvalitetniji. Općepoznato je u svijetu da sve što je starije je i kvalitetnije“, rekao nam je Mensud.

Svaki pogon ima svojstven miris, pa tako i ovaj. Čim smo ušli u pogon, zapuhnuo nas je poseban miris koji smo kasnije mogli osjetiti i u njegovu okusu. Da bi priča bila bolja, DOBRO u svojoj proizvodnji pršuta koristi samo jedan dodatak – morsku sol iz Paške solane. Kombinacijom najboljeg od dvaju svjetova – slavonskog mesa i morske soli, kao rezultat dobiva se jedan vrhunski proizvod.

Najbolja debljina za narezivanje pršuta strojno je od 0,6 – 0,7 mm Najbolja debljina za narezivanje pršuta strojno je od 0,6 – 0,7 mm (Foto: Nova Studio)

„Naš DOBRO pršut specifičnog je mirisa, boje i okusa. Nije dimljen, ima u sebi najmanju moguću količinu soli i napravljen je od najbolje sirovine. Za proizvodnju dobrog pršuta neophodno je imati dobru sirovinu, a ona prije svega ovisi o genetici svinja. Kad govorimo o pršutu DOBRO, govorimo o našem svinjogojstvu, o našem prasilištu, o našim poljima, o našem zrnu, o našim tvornicama stočne hrane, o našim uzgajalištima. Žito je jedna od rijetkih firmi u Europskoj uniji koja ima potpuno zaokružen ciklus od zrna do stola“, objasnio je Mensud.

Baš kako se dobar pršut proizvodi u narodu, tako se proizvodi i u pršutani DOBRO. Oni imaju posebno osmišljene i modernizirane komore koje simuliraju sva četiri godišnja doba baš kao što bi ih jedan kvalitetan pršut proveo sušeći se negdje na obali.

DOBRO pršutana DOBRO pršutana (Foto: Nova Studio)

„Kad nasolimo pršut, imamo komore sa zimskim temperaturama od 2 do 4 stupnja s visokom vlagom. Pošto pršut izađe iz soli, odnosno kad prođe to vrijeme zimskog, hladnog perioda, onda ide hladni vjetar. Za to imamo komore u kojima se pršut suši. Nakon što nam pršut kalira, odnosno osuši se s vanjske strane, onda dođe proljeće, poveća mu se temperatura i mi ovdje isto povećavamo temperaturu nakon stotinjak dana. Tad završavamo s tim fizičkim procesima sušenja i soljenja i onda prelazimo na biokemijske reakcije zrenja mesa“, rekao je Mensud i dodao: „Naš je pršut podoban za sve uzraste jer ima samo 4-5 posto soli. Jako je pogodan za sve vrste dijeta. Nije presuh, preslan, nego je mekan i lako probavljiv za naš organizam.“

DOBRO pršut DOBRO pršut (Foto: Nova Studio)

Da bi svaki zalogaj pršuta bio čisti užitak, on se mora narezati na poseban način.

„Pršut se može narezivati na dva načina – ručno i strojno. Ja najviše volim kada se pršut narezuje ručno jer onda on zadržava svoj okus i miris. Pršut je osjetljiv, a s dobrim nožem i potezima koji su spori on se ne zagrijava. Najbolje ga je rezati ispod jednog milimetra, od 0,5 do 1 mm. Za strojno narezivanje mesoreznicom najbolja debljina za narezivanje pršuta je od 0,6 – 0,7 mm jer je tada najsočniji i topi se u ustima“, rekao je Mensud.

Uz savjete koje je s nama podijelio ovaj majstor za pršute, svatko od nas lakše će moći odabrati pršut od čijeg će samog mirisa svima rasti zazubice. U pršutani DOBRO znaju kako to postići, a njihovom pršutu koji se topi u ustima stvarno je teško odoljeti.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom DOBRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #dobro
  • #pršut
  • #Mensud Lepić
  • #šunka
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
Sumanuti čin
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
show
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Sandra Bagarić bila na predstavi sa sinom i suprugom Darkom Domitrovićem
rijetko ga pokazuje
Sandra Bagarić u izlazak povela zgodnog sina, evo kako mladić izgleda!
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
Vezan je za plodnost
Iscjedak kao bjelanjak: Kada se javlja i što znači?
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Nisu se baš potrudili
U jednoj od najpoznatijih serija osvanula hrvatska putovnica, a obožavatelji se smiju propustu
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
Wow!
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
europski ispit
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Mario Kovačević najavio Maccabi Tel-Aviv pa potvrdio ozljedu Sergija Domingueza
Najava Maccabija
Kovačević potvrdio veliki udarac uoči gostovanja u Srbiji: Otpao važan prvotimac
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
lifestyle
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
sve
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Na tržištu se mogu pronaći i kvalitetni domaći proizvodi koji su blaži i laganiji od drugih
DOBRO donosi

Bez grižnje savjesti: Pronašli smo suhomesnate proizvode u kojima možemo uživati svaki dan

S njima počinje skoro svako druženje, tu su kada nam treba brzi doručak ili večera, a onima koji uživaju u hrani, fina domaća kobasica ili najdraži pršut bio bi i najdraži poklon. Hrvati se ne mogu nauživati suhomesnatih proizvoda, a stručnjaci kažu da njihovu konzumaciju treba ograničiti. Otkrivamo kakvi su to suhomesnati proizvodi u kojima možemo uživati baš svaki dan.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close