Kotlet u Hrvatskoj označava određeni dio mesa s kostima. Kotlety u Poljskoj imaju posve drugo značenje – naziv je to za faširance koje se najčešće pripremaju od svinjskog, ali mogu i od junećeg mesa.

Poljski kotlety su mekani iznutra, a hrskavi izvana. Meso se miješa s žemljom namočenom u mlijeko, jajima i začinima, dok joj hrskavost daju krušne mrvice u koje se uvaljaju tik prije pečenja.

U poljskim kućanstvima serviraju se i po nekoliko puta tjedno – na kruhu, uz variva, salate i slično. Vrlo se jednostavno pripremaju, a mogu biti gotovi u samo pola sata.

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 130 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g suhih krušnih mrvica
  • 1 žemlja
  • 1 jaje
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • prstohvat mažurana
  • biljno ulje za pečenje
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Natrgajte žemlju na manje komade i namočite u mlijeku dok potpuno ne omekša.
  2. Luk narežite na sitne kockice i prepirjajte na nešto ulja. Pirjajte lujk sve dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta.
  3. Mljevenu junetinu pomiješajte s prepirjanim lukom, nasjeckanom češnjakom, jajetom, soli, paprom i nešto mažurana. U smjesu dodajte i namočenu, ali ocijeđenu žemlju.
  4. Sve dobro promiješajte, a dobivenu smjesu podijelite na šest do osam faširanaca.
  5. Uvaljajte pripremljene faširance u suhe krušne mrvice s obje strane.
  6. Ovako pripremljene faširance ispecite na nešto zagrijanog biljnog ulja.
  7. Pecite faširance oko šest do sedam minuta sa svake strane, odnosno dok se meso ne ispeče do kraja.
  8. Poslužite odmah. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju