Kotlet u Hrvatskoj označava određeni dio mesa s kostima. Kotlety u Poljskoj imaju posve drugo značenje – naziv je to za faširance koje se najčešće pripremaju od svinjskog, ali mogu i od junećeg mesa.
Poljski kotlety su mekani iznutra, a hrskavi izvana. Meso se miješa s žemljom namočenom u mlijeko, jajima i začinima, dok joj hrskavost daju krušne mrvice u koje se uvaljaju tik prije pečenja.
U poljskim kućanstvima serviraju se i po nekoliko puta tjedno – na kruhu, uz variva, salate i slično. Vrlo se jednostavno pripremaju, a mogu biti gotovi u samo pola sata.
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine
- 130 ml punomasnog mlijeka
- 100 g suhih krušnih mrvica
- 1 žemlja
- 1 jaje
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- prstohvat mažurana
- biljno ulje za pečenje
- sol i papar po želji
Priprema:
- Natrgajte žemlju na manje komade i namočite u mlijeku dok potpuno ne omekša.
- Luk narežite na sitne kockice i prepirjajte na nešto ulja. Pirjajte lujk sve dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta.
- Mljevenu junetinu pomiješajte s prepirjanim lukom, nasjeckanom češnjakom, jajetom, soli, paprom i nešto mažurana. U smjesu dodajte i namočenu, ali ocijeđenu žemlju.
- Sve dobro promiješajte, a dobivenu smjesu podijelite na šest do osam faširanaca.
- Uvaljajte pripremljene faširance u suhe krušne mrvice s obje strane.
- Ovako pripremljene faširance ispecite na nešto zagrijanog biljnog ulja.
- Pecite faširance oko šest do sedam minuta sa svake strane, odnosno dok se meso ne ispeče do kraja.
- Poslužite odmah. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0