Pisang goreng je popularni indonezijski desert koji se prevodi kao pohane banane. Riječ je upravo o zrelim i slatkim bananama koje se umoče u tijesto i pohaju u dubokom ulju dok ne postanu hrskave i zlatne boje.
Pohanje banana pojačava okus ovog tropskog voća i čini ga još slađim, dok pohani omotač predstavlja savršeni hrskavi kontrast. U tijesto se stavljaju sjemenke sezama koje dodaju ekstra hrskavost ovom desertu.
U originalnom receptu za pisang goreng koriste se posebne vrste banana poput sabe ili latundana koje su slađe i kraće od klasičnih banana, a odlične su i za termičku obradu. Poslužiti se možete i zrelim plantana bananama.
Sastojci:
- 10 oguljenih saba banana ili 5 većih i zrelih prepolovljenih plantana banana
- 200 ml ledeno hladne vode
- 100 g bijelog brašna
- 50 g rižinog brašna
- 2 žlice bijelih sezamovih sjemenki
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- biljno ulje za prženje
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte ulje u dubljem loncu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Napravite smjesu za pohanje: pomiješajte rižino i bijelo brašno s praškom za pecivo i malo soli. Prelijte sve zajedno s ledeno hladnom vodom i miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica.
- Dodajte u smjesu i sezamove sjemenke.
- Umočite u smjesu oguljene banane, pa ih prebacite u vruće ulje.
- Pecite banane oko tri minute u dubokom ulju, odnosno dok ne postanu hrskave i ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Prebacite ih na papir za upijanje masnoće, a potom poslužite. Dobar tek!
Da ti se zavrti u glavi: 10 neobičnih činjenica o najpopularnijem voću na svijetu u koje je teško povjerovati +0