Pisang goreng je popularni indonezijski desert koji se prevodi kao pohane banane. Riječ je upravo o zrelim i slatkim bananama koje se umoče u tijesto i pohaju u dubokom ulju dok ne postanu hrskave i zlatne boje. 

Pohanje banana pojačava okus ovog tropskog voća i čini ga još slađim, dok pohani omotač predstavlja savršeni hrskavi kontrast. U tijesto se stavljaju sjemenke sezama koje dodaju ekstra hrskavost ovom desertu.

U originalnom receptu za pisang goreng koriste se posebne vrste banana poput sabe ili latundana koje su slađe i kraće od klasičnih banana, a odlične su i za termičku obradu. Poslužiti se možete i zrelim plantana bananama.

Sastojci:

  • 10 oguljenih saba banana ili 5 većih i zrelih prepolovljenih plantana banana
  • 200 ml ledeno hladne vode
  • 100 g bijelog brašna
  • 50 g rižinog brašna
  • 2 žlice bijelih sezamovih sjemenki
  • ½ čajne žličice praška za pecivo
  • biljno ulje za prženje
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u dubljem loncu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Napravite smjesu za pohanje: pomiješajte rižino i bijelo brašno s praškom za pecivo i malo soli. Prelijte sve zajedno s ledeno hladnom vodom i miješajte dok ne dobijete smjesu bez grudica.
  3. Dodajte u smjesu i sezamove sjemenke.
  4. Umočite u smjesu oguljene banane, pa ih prebacite u vruće ulje.
  5. Pecite banane oko tri minute u dubokom ulju, odnosno dok ne postanu hrskave i ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  6. Prebacite ih na papir za upijanje masnoće, a potom poslužite. Dobar tek!

Da ti se zavrti u glavi: 10 neobičnih činjenica o najpopularnijem voću na svijetu u koje je teško povjerovati Banana Banana - 3 Banana - 1 +0 Banana - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju