Pitate li Marija Čajkulića kako je sve krenulo, reći će vam – od paprike.

"Moj je otac krenuo 1979. godine s prvim jutrom paprike i otad se bavimo povrćem. Dvadeset godina kasnije krenuli smo s plasteničkom proizvodnjom", objašnjava nam simpatični vlasnik OPG-a, koji danas ima 35 hektara vanjske proizvodnje i 8 hektara plastenika svakojakog povrća.

Od povrća OPG Čajkulić ima sve što možete zamisliti i više – od raznih vrsta paprika i rajčica, salata, tikvica, batata, mladog luka, mahuna do kupusa i kelja. Povrće kod njih uspijeva ne samo zbog pogodne zemlje nego i zbog neizmjernog truda koji je cijela obitelj uložila u njihov OPG. Njihovu kvalitetu prepoznao je i Lidl pa već šestu godinu zaredom njihovo povrće možemo pronaći na Lidlovim tržnicama diljem Hrvatske.

Marijo Čajkulić Marijo Čajkulić (Foto: Nova Studio)

OPG Čajkulić 2017. pridružio se brendu Okusi zavičaja, koji je pokrenut 2013. i u početku je okupljao 60-ak proizvoda. Danas Lidl surađuje s više stotina domaćih dobavljača, a njihov se popis svake godine povećava.

Povodom 10. rođendana brenda Okusi zavičaja raspisali su i natječaj Hrvatskih ruku djelo, koji je trajao do 30. lipnja i iznjedrit će još domaćih proizvoda na policama vaše omiljene trgovine.

Mnogi će reći da je na Lidlovoj tržnici najbolje domaće povrće i voće, a kako bi iskoristili ono sezonsko, upitali smo Marija i Ana-Mariju Čajkulić kako najradije pripremaju svojih ruku djelo.

Ana-Marija nam je ustupila svoj ljetni recept koji najčešće radi kada traje berba i obitelj se zaželi jednostavnog, a hranjivog obroka čija priprema ne zahtijeva puno vremena i prljavog posuđa. Iskoristite razno sezonsko povrće i pripremite ovaj zdravi obrok koji možete jesti za ručak ili večeru, topao ili hladan.

Složenac od tikvica i raznog povrća Složenac od tikvica i raznog povrća (Foto: Nova Studio)

Složenac od tikvica i povrća u jednoj posudi

Sastojci:

4 tikvice srednje veličine
1 paprika rog
5 komada mladog luka
3 manja mlada krumpira
pola glavice luka
3 češnja češnjaka
5 velikih plosnatih žutih mahuna
pola patlidžana
4 jaja
šaka sitnih zobenih pahuljica
krušne mrvice
3 trokutića topljenog sira
kurkuma u prahu
đumbir u prahu
suhi kopar
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
baranjska slatka mljevena paprika
sol, papar
50 g maslaca Okusi zavičaja

Složenac od tikvica i raznog povrća Složenac od tikvica i raznog povrća (Foto: Nova Studio)

Priprema:

1. Naribajte tikvice, posolite ih i pustite neka puste vodu. Ocijedite ih i stavite u zdjelu u kojoj ste umutili jaja i natrgali topljivi sir u trokutićima.

2. Dodajte im mladi luk narezan na kolutiće, papriku rog narezanu na kockice, naribani luk, naribani krumpir, protisnite tri češnja češnjaka, dodajte sitno narezani peršin i bilo koje povrće koje imate u hladnjaku (mahune, patlidžan, mladi grašak, kukuruz…).

3. Dodajte sve suhe začine i dobro promiješajte.

4. Smjesu zgusnite i povežite sa sitnim zobenim pahuljicama i krušnim mrvicama.

5. Pećnicu zagrijte na 175 °C. U dublju posudu za pečenje stavite papir za pečenje te na njega stavite smjesu, poravnajte je i na vrh dodajte listiće maslaca.

6. Stavite u pećnicu na opciju pečenja s ventilatorom i pecite oko pola sata.

7. Nakon pečenja pustite neka kratko odstoji pa režite na kocke. Uživajte u složencu dok je još topao, a fin je i kada se ohladi.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju