Ako vas put vodi u Sloveniju i prolazite blizu Brežica, znajte da ovaj mali slovenski grad (nešto manje od 7 tisuća stanovnika) nudi prilično dva jaka gastronomska aduta. Prvi od njih je već nadaleko poznata i glasovita Ošterija Debeluh, gdje je moguće uživati i u degustacijskim menijima.

Drugo mjesto, ipak je skromnije i za one nešto „plićeg“ džepa – pizzerija Huda, koja se smjestila u samom centru grada, s pogledom na poznati vodotoranj. U Hudi smo prije par dana na povratku iz Celja zastali prijatelj i ja, te odlučili dati šansu pizzi za koju su neki spremni potegnuti i iz Zagreba.

Došli smo u kasno popodne, a kako je dan bio lijep, ugledali smo slobodni stol na terasi i sjeli. Terasa nije nešto velika, tu su dva, tri stola za koje može sjesti 4-5 ljudi, kao i dva, tri stola za koje stanu dva čovjeka. Ima nešto mjesta i unutra – ali opet to je svega par stolova, tako da mjesto nije veliko, ali je simpatično.

Zagrebačka pizzeria u koju se više neću vratiti: Toccare nudi fine pizze i "neugodno" skupo piće Toccare - 6 Toccare - 2 Toccare - 3 +2 Toccare - 4

Pogledom na meni vidim da nude cca 10 pizza. Od "najobičnijih" tu su Marinara i Margherita, a na prvu mi u oko upadaju tri pizze; Fiona (umak od rajčice, mozzarella, sušena salama, pečeni komorač…), Kalabreza (umak od rajčice, mozzarella, nduja, parmigiano reggiano…) te Green Queen (pesto od bosiljka, mozzarella, gljive, orasi, parmigiano reggiano). Uzimam na kraju tu posljednju, dok se prijatelj odlučuje za pizzu Riva (umak od rajčice, češnjak, masline, inćuni…). Ono što je zanimljivo jest, da na samom meniju jasno piše kako je umak od rajčica napravljen od rajčica San Marzano, te da se koristi isključivo i mozzarella Fior di latte.

Ljubazna konobarica brzo je preuzela narudžbu, ali smo pizze malo dulje čekali, sigurno pola sata. Kasnije sam shvatio da su naše pizze dali ljudima dva stola od nas, ali dobro, na kraju smo preživjeli i dočekali pizze na stolu.

 

Green Queen savršeno nosi ime, jer se pesto od bosiljka itekako osjeti. Gljiva je na pizzi mnogo, a ne štedi se ni na malim prženim rajčicama. Super je i dodatak oraha i njihovo „pucketanje“ pod zubima. Tijesto je dobro, mozzarelle ima koliko ti srce želi i pizza preda mnom brzo nestaje. Veličinom, nešto je manja od pizze iz Toccarea o kojoj sam nekidan pisao, a samim okusima pizze su tu negdje.

Prijatelj je svojom pizzom također zadovoljan, iako je dio maslina, kojih je stvarno bilo dosta – ostavio. Dvije pizze, uz dva pića – jedno pivo od 0,3 dl i moj tajni napitak platili smo 31 euro. Pizze su 11,9 odnosno 11,5 eura, a malo točeno pivo 2,8 eura.

A tajni napitak? Jasno, riječ je o Aperol Spritzu za kojeg sam nedavno napisao da je za moj pojam u pizzeriji Toccare preskup, a ta je moja opaska u bespućima interneta, uznemirila duhove. Ovdje je ipak "nešto povoljniji" a jednako fin. Cijena? Točno 5 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju