Mahune su sjajan dodatak jelima – ovo niskokalorično povrće iz porodice mahunarki može biti baza finih variva ili ukusan prilog uz meso.

Dovoljno je mahune kratko blanširati u vrućoj vodi, brzinski šokirati u ledenoj vodi i ocijediti, a potom prepirjati na maslacu s nešto začinskog bilja.

Upotrijebiti možete različito začinsko bilje – mi vam predlažemo kombinaciju svježeg peršina, bosiljka, timijana i vlasca.

Pirjane mahune sa začinskim biljem - sastojci:

  • 450 g mahuna
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
  • 2 žlice svježih listića timijana
  • 1 manji luk
  • sol i papar po želji
  • limun za posluživanje

Pirjane mahune sa začinskim biljem - priprema:

  1. U većem loncu zagrijte posoljenu vodu. Kada voda zavrije ubacite očišćene mahune i prokuhajte ih nekoliko minuta. Mahune bi trebale biti al dente.
  2. Prebacite kuhane mahune u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili termičku obradu, ali i zadržali upečatljivu zelenu boju povrća. Ocijedite mahune i osušite ih papirnatim ručnikom.
  3. U tavi rastopite maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk – pirjajte luk nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte blanširane mahune i nastavite sve zajedno pirjati još dvije do tri minute.
  4. Posolite i popaprite, dodajte začinsko bilje i nastavite pirjati još oko jedne minute. Poslužite s komadićem limuna i uz prilog po želji. Dobar tek!

Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš Tofu je proizvod od soje Tempeh je dobra zamjena za meso Seitan ima teksturu vrlo sličnu mesu +2 Seitan