Mahune su sjajan dodatak jelima – ovo niskokalorično povrće iz porodice mahunarki može biti baza finih variva ili ukusan prilog uz meso.
Dovoljno je mahune kratko blanširati u vrućoj vodi, brzinski šokirati u ledenoj vodi i ocijediti, a potom prepirjati na maslacu s nešto začinskog bilja.
Upotrijebiti možete različito začinsko bilje – mi vam predlažemo kombinaciju svježeg peršina, bosiljka, timijana i vlasca.
Pirjane mahune sa začinskim biljem - sastojci:
- 450 g mahuna
- 50 g maslaca
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
- 2 žlice svježih listića timijana
- 1 manji luk
- sol i papar po želji
- limun za posluživanje
Pirjane mahune sa začinskim biljem - priprema:
- U većem loncu zagrijte posoljenu vodu. Kada voda zavrije ubacite očišćene mahune i prokuhajte ih nekoliko minuta. Mahune bi trebale biti al dente.
- Prebacite kuhane mahune u posudu s hladnom vodom kako biste zaustavili termičku obradu, ali i zadržali upečatljivu zelenu boju povrća. Ocijedite mahune i osušite ih papirnatim ručnikom.
- U tavi rastopite maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk – pirjajte luk nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte blanširane mahune i nastavite sve zajedno pirjati još dvije do tri minute.
- Posolite i popaprite, dodajte začinsko bilje i nastavite pirjati još oko jedne minute. Poslužite s komadićem limuna i uz prilog po želji. Dobar tek!
Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš